2009. március 10., kedd

Kapros pulykatokány

 
Ez a recept anyám kézzel írott füzetkéjéből származik. Az évek során módosítottunk rajta, nem zsírral készül (szerintem sosem csinálta zsíron), és nem sertéshúsból, hanem pulykából vagy csirkéből. Amikor szezonja van a kapornak, befagyasztunk belőle egy fagylaltos doboznyit, így egész évben van itthon „friss”. Sokkal jobb a mirelit, mint a szárított.


Hozzávalók:

  • 50 dkg pulykamell
  • 1 nagy fej hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 dl fehérbor
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 csipet cukor
  • só, kevés bors
  • kapor
  • 2 dl tejföl
  • kevés citromlé

A húst megmosom és kb. kisujjnyi csíkokra vágom. A hagymát felkockázom és megpárolom az olajon. Hozzáadom a húst, és addig sütöm, amíg minden oldala egyenletesen kifehéredik. Aláöntöm a bort, hozzáadom a kaprot, és fedő alatt megpárolom. A tejfölben elkeverem a lisztet, behabarom vele a húst, sózom, borsozom, még egy kis kaprot adok hozzá. Egy csipet cukorral és kb. egy teáskanálnyi citromlével ízesítem. Főtt tésztával tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.


Kapcsolódó bejegyzések

  • Mézes sárgarépakrémleves Igazi téli vitaminbomba egzotikus hozzávalók nélkül. A leves édességét nagyszerűen egészíti ki a tejföl savanykássága. Lehet „tüzesre” is készíteni, és a sárgarépával egy időben chili-pelyhet, vagy apróra vágott chili papr… Tovább
  • Karfiolos tészta Hűtő- és kamratakarítás jegyében született ez az étel, egy kis maradék tészta, szalonna, karfiol és tejföl… Szerintem nagyon jó lett, de én az összes szalonnás-zöldséges tésztának nagy rajongója vagyok. Kénytelen vagyok el… Tovább
  • Áfonyás csirkepástétom Elsőre furcsának tűnhet a csirke-citrom-áfonya trió, de az első falat után értelmet kap az összeállítás. Nagyon finom, és a pástétom előre elkészíthető, a szendvicseket azonban érdemes csak tálalás előtt összeállítani, mer… Tovább
  • Mustáros sonkás csiga A fodrászomtól van a recept, annyit változtattunk rajta, hogy nem tömény mustárral kentük meg a leveles tésztát, hanem mustár-tejföl keverékkel, mert nem vagyok nagy mustár-rajongó. Persze, aki szereti a mustárt, próbálja … Tovább
  • Taco sertéshússal Többször készítettem már tacot, volt marhahúsos, és csirkés is, ez most nem csak a felhasznált húsban különbözik azoktól, hanem abban is, hogy a sütőben melegítettem meg, és a sajtot ráolvasztottam, nem csak hidegen rászór… Tovább

4 megjegyzés:

sedith írta...

Szia!
Én is főleg fagyasztani szoktam a zöldfűszereket. Szárítottat csak vásárolok. Tavasszal keveréket is készítek a friss zöldfűszerekből.
A kaprot mindenben szeretem, biztos ez a pulykatokány is finom lehet vele!:)
edith

Lilla írta...

mi csak kaprot meg petrezselymet szoktunk fagyasztani (meg angolzeller szárat, az valamennyire fűszernek számít). kertben vagy erkélyen termeled őket?

Névtelen írta...

Megkérdezhetem hogy hogyan fagyasztjátok pontosan a kaprot? Nem áll össze?

Lilla írta...

ahogy a petrezselymet :-), megmosva, megszárítva, összevágva. fagyisdobozban. kiskanállal szoktam belőle az ételbe kaparni belőle, rögtön miután kiveszem a fagyasztóból (néha csak a széléről, de akkoris, rögtön felhasználható).