2009. november 9., hétfő

Leveles tésztában sült camembert

camembert2

Nincs rá jobb szó: kalóriabomba – zsíros leveles tészta és 45% zsírtartalmú sajt egy kis lekvárral megfejelve. Tökéletes. Gyorsan elkészül, előre összeállítható, és könnyen lehet vele dicséreteket bezsebelni. Lehet áfonyalekvár helyett karamellizált lilahagymát, vagy nagyon apróra vágott olajbogyót is a tetejére tenni.

Hozzávalók:

  • 2 db 125 g-os camembert
  • 1 csomag friss leveles tészta (275g)
  • 1 tojás
  • áfonyalekvár

a tálaláshoz saláta

A sütőt előmelegítem 220 fokra, és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. Kitekerem a leveles tésztát, és 2 nagyobb és két kisebb kört vágok ki belőle. A kisebbik kör akkora legyen hogy ha rátesszük a sajtot, fel lehessen hajtani az oldalára a túllógó részeket, a nagyobbik kör ennél kicsit nagyobb legyen. A két kisebbik kört a sütőpapírra teszem, a közepükre rakom a sajtokat, a tetejükre kanalazok 1-1 evőkanál áfonyalekvárt, és felhajtom a tésztát a sajt oldalára. Lefedem őket a nagyobbik körrel, oldalt kicsit összenyomkodom, hogy a két tésztaréteg ragadjon össze és megkenem a felvert tojással. A maradék tésztát falatnyi darabokra vágom, a tepsibe teszem, megkenem tojással, kicsit megsózom, és megszórom reszelt sajttal. Addig sütöm, amíg a tészta mindenhol ropogósra sül, közben kiveszem a sajtos stanglikat, mert azoknak kb. feleannyi idő elég a sütőben. Salátával tálalom, a stanglikat pedig elropogtatom később.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Spárgaragu húsgombóccal Hugi szerzett nekem antikváriumból egy sárgás könyvet, amiből ez az első recept, amit kipróbáltam. Kicsit pepecselős, hétközben biztos, hogy nem foglalkozom ennyit a főzéssel, de hétvégére remek. Spárga, marhahús, tejszín, f… Tovább
  • Meggyes-csokoládés papucs Erősen hektikus hét volt, de megvagyok még, nem fulladtam még bele a szénhidrátba és rollerezés közben* sem csaptak el. Ez a meggyes papucs pár hete készült, valahogy elsiklottam a képek fölött. Friss és fagyasztott meggyb… Tovább
  • Pestos-cukkinis lepény Hozzávalók: 1 csomag (275 g) előnyújtott friss leveles tészta 2 kis cukkini (kb. 32-35 dkg) pár teáskanál pesto pár kanál ricotta brie 1-2 teáskanál olaj … Tovább
  • Szedres papucs Ezt most tényleg “szó szerint”* akartam megcsinálni a Stahl – gyors édességek könyvből, de elbambultam, és nem pötyögtettem sütés előtt vajat mindegyikre – ezt mondjuk alapvetően felesleges lépésnek tartom, van a leveles té… Tovább
  • Nektarinos tart Már az első sós ’tart’ (ha jól emlékszem spárgás volt) sütése óta kavargott a fejemben, hogy édeset is kellene sütni, mégiscsak az a hagyományos. Elég hamar kialakult bennem, hogy mézes krémsajttal fogom megkenni a leveles t… Tovább

4 megjegyzés:

Gizi írta...

Nagyon guszta!!! Nem győzök itt nálad nap mint nap csodálkozni a sok finomságon amiket alkotsz. Szuper jó blog!!!

Lilla írta...

köszi-köszi, most irulok-pirulok :-)

alchri írta...

Hú, ez tényleg bomba! Bomba guszta és finom! Kipróbálom;) Köszönet a receptért!

Felhőlány írta...

Camembert áfonya variáció bármikor jöhet! Nagyon tetszik az ötlet, hogy levelestésztába van csomagolva! Köszi! :)