2009. november 27., péntek

Londoni szelet

londoni1

Biztos mindenki ismeri a londoni-szeletet, nagymamák által is ismert, és sütött sütemény – omlós tészta lekvárral megkenve és diós tojáshabbal a tetején. Ezen kicsit változtattam, a diót kényszerűségből mogyoróra cseréltem, mert egyesek allergiásak a dióra, és reszelt csokoládét is kevertem a tojáshabhoz.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • „piros” lekvár – ribizli/málna/barack/áfonya

a tetejére:

  • 5 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg dió/mogyoró

A lisztet elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a cukrot és a sütőport, és gyorsan összegyúrom. Fóliába csomagolom, és fél órára a hűtőbe teszem. Közben ledarálom a diót/mogyorót és a csokoládét. A csokoládé reszelése nem valami nagy móka, sőt, a kézi reszelőt egyáltalán nem javaslom, nekem a diódaráló vált be eddig legjobban, szigorúan csokoládé-dió sorrenddel. A két hozzávalót nyugodtan darálhatjuk egy tálba is, egyszerre fognak kelleni. A tojásfehérjéket felverem a cukorral, kemény fényes massza legyen, mint a habcsók. A sütőt előmelegítem 170 fokra, és előveszek egy közepes tepsit, vagy sütőtálat. A tésztát kinyújtom és kibélelem vele a tepsit (és csak bele szoktam nyomkodni), megkenem a lekvárral, és a tetejére kanalazom a csokoládés tojáshabot. Kb. 50 percig sütöm, és csak akkor szeletelem fel, ha teljesen kihűlt.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokoládés pite ropogós morzsával Lehet, hogy soknak tűnhet 35 dkg csokoládé egyetlen, nem túl nagy 24 cm-es tortában, de nem az :-). Kell bele… Mondjuk minden hétvégén nem sütök ilyet, de hugi születésnapjára csak valami izmos csokis desszert kellett, mert… Tovább
  • Mogyorós csokoládé (aka snickers) torta Dokinál láttam ezt a Rachel Allen remekművet, és rögtön bekerült az akarom-azonnal-akarom-most kategóriába. Kicsit sok benne a technológiai a szünet, de most amíg ilyen hideg van, egy erkély birtokában ezek erősen rövidíth… Tovább
  • Lime-os kocka Nem szoktam Martha Stewart-tól főzni, elveszi a kedvemet a sok furcsa mértékegység, és sokszor nem túl hízelgőek a kommentjei, de ez a sütemény nagyon szimpatikus (na jó inkább ‘must have’) volt, kevés hozzávalóból áll, kev… Tovább
  • Rizs pirított zöldségekkel Gyors meg diétás, meg egészséges, mondhatni “all-in” :-) Ez is a kölcsönben nálam lévő readers digest könyvből van, lesz a héten más is belőle, minél előbb végig akarom főzni az engem érdeklő recepteket, hogy aztán visszaa… Tovább
  • Tojásos rakott zöldség Még mindig Főzzünk könyvből, most egy kölcsön-könyvből főztem, reader’s digest – könnyű ételek a rohanó hétköznapokra. Hatalmas könyv, kb. mint egy enciklopédia, halas, tésztás, húsos stb. fejezetekkel, szóval klasszikus fe… Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Jáááááj, London!
Soha nem hallottam még erről a sütiről, de a neve hallatán melegség öntött el!:)

Lilla írta...

ha jól emlékszem a legendáriumra nem is az anyja sütötte apámnak hanem a nagyija.

Wise Lady írta...

No ezt én se ismertem eddig, legalábbis ezen a néven. Hasonló, dióshabos sütit ismerek.
De jó, hogy a hagyományokat is megőrizzük.