2009. november 27., péntek

Londoni szelet

londoni1

Biztos mindenki ismeri a londoni-szeletet, nagymamák által is ismert, és sütött sütemény – omlós tészta lekvárral megkenve és diós tojáshabbal a tetején. Ezen kicsit változtattam, a diót kényszerűségből mogyoróra cseréltem, mert egyesek allergiásak a dióra, és reszelt csokoládét is kevertem a tojáshabhoz.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg vaj
  • 30 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 tojássárgája
  • 10 dkg porcukor
  • „piros” lekvár – ribizli/málna/barack/áfonya

a tetejére:

  • 5 tojásfehérje
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg étcsokoládé
  • 20 dkg dió/mogyoró

A lisztet elmorzsolom a vajjal, majd hozzáadom a cukrot és a sütőport, és gyorsan összegyúrom. Fóliába csomagolom, és fél órára a hűtőbe teszem. Közben ledarálom a diót/mogyorót és a csokoládét. A csokoládé reszelése nem valami nagy móka, sőt, a kézi reszelőt egyáltalán nem javaslom, nekem a diódaráló vált be eddig legjobban, szigorúan csokoládé-dió sorrenddel. A két hozzávalót nyugodtan darálhatjuk egy tálba is, egyszerre fognak kelleni. A tojásfehérjéket felverem a cukorral, kemény fényes massza legyen, mint a habcsók. A sütőt előmelegítem 170 fokra, és előveszek egy közepes tepsit, vagy sütőtálat. A tésztát kinyújtom és kibélelem vele a tepsit (és csak bele szoktam nyomkodni), megkenem a lekvárral, és a tetejére kanalazom a csokoládés tojáshabot. Kb. 50 percig sütöm, és csak akkor szeletelem fel, ha teljesen kihűlt.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Aszalt paradicsomos zabkeksz Van Mandynek egy nagyon jó sajtos keksze, már egy csomószor csináltam, néha csak sima lisztből, néha részben tökmagliszttel,  néha részben teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszttel. Most ennél egy kicsit nagyobbat tekertem ra… Tovább
  • Zöldséges tojásos donburi – “Végigfőzni a Meatless-t” Némi rizs, tojás és sok zöldség. Ilyeneket esznek a vegák. Meg én, amikor épp nem eszem húst – a héten mindig több a húsnélküli napok száma, mint a húsosaké. Olyan hülye, kérdés, az hogy de ha nem eszel húst, akkor mit eszel… Tovább
  • Majdnem pilóta keksz Sütni kellett. De tényleg. Kaptam sütipecsétet (még karácsonyra!), és most már aztán ki kellett próbálni. Az alap Csak a puffin pilótakeksze volt, de én kihagytam a karácsonyi fűszereket (brrr), és lustaságból egyféle, csak … Tovább
  • Chocolate chip cookies Nem sütöttem még ezelőtt soha amerikai csokis kekszet, mert az egész keksz-műfaj kicsit távol áll tőlem. Ha már édesség, akkor valami tejszínes-habos torta/kanalazós desszert – persze ha megkínálnak valamilyen finom kekss… Tovább
  • Gombás sült rizs – Végigfőzni a “Meatless”t Avagy shiitake fried rice. A shiitake egy nagyon finom ázsiai gomba, a fried rice pedig azt takarja, hogy a korábban megfőzött rizst, wokban összeforgatjuk a zöldségekkel, fűszerekkel, tojással (vagy tofuval vagy hússal - me… Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Jáááááj, London!
Soha nem hallottam még erről a sütiről, de a neve hallatán melegség öntött el!:)

Lilla írta...

ha jól emlékszem a legendáriumra nem is az anyja sütötte apámnak hanem a nagyija.

Wise Lady írta...

No ezt én se ismertem eddig, legalábbis ezen a néven. Hasonló, dióshabos sütit ismerek.
De jó, hogy a hagyományokat is megőrizzük.