2009. december 10., csütörtök

Lencsefőzelék

lencse1

A lencse az egyik legrégebbi kultúrnövény, már az ősember is termesztette, élettanilag kedvezőbb, mint a bab vagy a borsó, mert sok, könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. Magyarországon nem jellemző a termelése, ritkán kerül az asztalra, akkor is általában levesként a karácsonyi-újévi időszakban. A leveshez képest csak egy lépésre van a főzelék, pusztán abban különböznek (legalábbis nálam), hogy a főzelékben több a lencse és a liszt.

Hozzávalók:

  • 50 dkg lencse
  • 2-3 babérlevél
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 dl tejföl
  • 2-3 evőkanál liszt
  • 1 evőkanál ecet (alma- vagy fehérbor ecet)

A lencsét átmosom, és minimum egy fél napra beáztatom. Főzés előtt leöntöm az áztatóvizet, egy nagy fazékba teszem, és annyi vizet öntök rá, hogy 1-2 ujjnyira ellepje. A fokhagymagerezdeket megpucolom, és a babérlevéllel együtt a lencséhez adom. Fedő alatt, kis lángon puhára főzöm (közben néha megkavarom, és ellenőrzöm, hogy van-e még rajta víz). A főzési idő nagyban függ a lencsétől, ezért a forrástól számított kb. 40-edik perctől időnként megkóstolom, hogy megfőtt-e már. Ha megpuhult, a lisztet elkeverem a tejfölben, és egy kevés vízzel hígítom a lencse főzővizéből. A habarást a főzelékhez keverem, és felforralom. Az ecettel és sóval ízesítem, és kiveszem a babérleveleket és a fokhagymagerezdeket. Sült virslivel/kolbásszal tálalom.

5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Édesburgonyás csirke-curry Soha nem ettem ezelőtt édesburgonyát, nem rossz, kár, hogy kevés helyen és drágán árulják. Ha valaki nem tud vagy nem szeretne édesburgonyát venni, próbálja ki nyugodtan sütőtökkel ez a curryt, mert az édesburgonya színre … Tovább
  • Sütőtökös lencseleves Volt némi maradék sütőtököm… Ez ugye önmagában még nem kuriózum nálam télen, de most nem csak „sima” levest akartam belőle főzni, és ahhoz nem is volt elég, hanem valami más mellé elhasználni. A kamraszekrény átvizsgálása … Tovább
  • Vöröslencsés kenyér Nem vagyok se nagy kenyér-sütő, se nagy kenyér-fogyasztó. Néha valahogy mégis megpróbálkozom vele (egyrészről hátha megszeretem a kenyeret, másrészről, hogy vajon tudok-e kenyeret sütni). Ez a lencsés kenyér nagyon finom l… Tovább
  • Lencsefőzelék A lencse az egyik legrégebbi kultúrnövény, már az ősember is termesztette, élettanilag kedvezőbb, mint a bab vagy a borsó, mert sok, könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. Magyarországon nem jellemző a termelése, ritkán ke… Tovább
  • Mozzarellás lencsesaláta Végre eljutottam oda, hogy nem levest készítettem a lencséből. Egy ideje terveztem, de most értem el a megvalósításig. A múltkori vörösbabos saláta és ez után arra jutottam, hogy nagyszerű saláta alapanyag a többféle hüvel… Tovább

2 megjegyzés:

szepyke írta...

Hu, én ezt mennyire szeretem!:)
És csak én szeretem, úgyhogy egész szilveszterkor lencsét "zabálok"...:)))

Lilla írta...

nálunk mindenki szereti :-) mondjuk nem túl bagy macera megfőzni, egy emberre is érdemes nekiállni.