2009. január 10., szombat

Citromos linzer


Kicsit kutakodtam a gépemen, hátha van valami használható kép, ami köré posztot rittyenthetek. A konyhába én ma csak teát főzni járok, bár azt is el lehet rontani, amint arra több Agatha Christie regényben is céloznak. Ettől függetlenül a teafőzést nem érzem elég izmos konyhai tevékenységnek ahhoz, hogy megörökítsem a lépéseit és hosszasan taglaljam a hozzávalókat. Jöjjön tehát egy egyszerű teasütemény. Általában karácsonykor csinálom, akkor csillag alakú, ez most egy tavaszi adagról kép.
Hozzávalók:
  • 2 citrom
  • 13 dkg vaj/margarin
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 27 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor a mázhoz

A margarint ( laktózmentes verzió készül általában) elmorzsolom a liszttel. A citromokat alaposan megmosom és a héjukat lereszelem. A reszelt citromhéjjal, a cukorral és a tojássárgájákkal összegyúrom a margarinos lisztet. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe teszem. előmelegítem a sütőt (200 fok) és kikenek két tepsit margarinnal. A tésztát kinyújtom (4-5 mm), és az évszaknak/hangulatnak megfelelő formával kiszúrom. kb 10 perc alatt megsütöm (ez a 10 perc közelítő, csak tippelek, nézni szoktam, hogy mikor jó, az alján látszik). Amikor kihűlt cukormázat kenek rá - a porcukrot elkeverem annyi citromlével, hogy önterülő, de nem túl folyékony legyen.

0 megjegyzés: