2009. január 10., szombat

Citromos linzer


Kicsit kutakodtam a gépemen, hátha van valami használható kép, ami köré posztot rittyenthetek. A konyhába én ma csak teát főzni járok, bár azt is el lehet rontani, amint arra több Agatha Christie regényben is céloznak. Ettől függetlenül a teafőzést nem érzem elég izmos konyhai tevékenységnek ahhoz, hogy megörökítsem a lépéseit és hosszasan taglaljam a hozzávalókat. Jöjjön tehát egy egyszerű teasütemény. Általában karácsonykor csinálom, akkor csillag alakú, ez most egy tavaszi adagról kép.
Hozzávalók:
  • 2 citrom
  • 13 dkg vaj/margarin
  • 10 dkg cukor
  • 3 tojássárgája
  • 27 dkg liszt
  • 15 dkg porcukor a mázhoz

A margarint ( laktózmentes verzió készül általában) elmorzsolom a liszttel. A citromokat alaposan megmosom és a héjukat lereszelem. A reszelt citromhéjjal, a cukorral és a tojássárgájákkal összegyúrom a margarinos lisztet. Fóliába csomagolva fél órára a hűtőbe teszem. előmelegítem a sütőt (200 fok) és kikenek két tepsit margarinnal. A tésztát kinyújtom (4-5 mm), és az évszaknak/hangulatnak megfelelő formával kiszúrom. kb 10 perc alatt megsütöm (ez a 10 perc közelítő, csak tippelek, nézni szoktam, hogy mikor jó, az alján látszik). Amikor kihűlt cukormázat kenek rá - a porcukrot elkeverem annyi citromlével, hogy önterülő, de nem túl folyékony legyen.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Körtés-tárkonyos csirke citromos rizzsel Némi változtatással ezt is a readers digest könnyű ételek könyvből főztem, kicsit egyszerűsítettem a mártáson, és a szűzpecsenyét csirkére cseréltem, egyrészt az volt itthon, másrészt a disznóhúst még mindig nem szeretjük. N… Tovább
  • “Avocado Mayo”Az avokádó általában guacamole-ként végzi, esetleg csak felszeletelem és úgy megy a szendvicsbe. Van azonban egy harmadik – nálam – jól bevált felhasználási módja. Ez az avokádós majonéz. Illetve csak félig majonéz, mert a ké… Tovább
  • Éjjel-nappal minitorták Megint Nigella és megint az “istennős” süteményes-könyv. Egyszerűen nem is értem, miért lapozom végig az egész könyvet, ha aztán úgyis a csokoládés fejezetnél kötök ki. Nem mintha a többiben nem lennének jó receptek, de ami… Tovább
  • Tejben-vajban főtt csirkecomb Felavattam a szárnyas ételes Stahl könyvemet is. Nekem az édi-bédi stílusa egy kicsit hmmmm, visszatetsző. Nem is tudom hányszor szerepel a leírásban az, hogy “az ici-pici combocskák”. Booooooaaaaaaffff. Gyereknek sem bírom… Tovább
  • Szedres papucs Ezt most tényleg “szó szerint”* akartam megcsinálni a Stahl – gyors édességek könyvből, de elbambultam, és nem pötyögtettem sütés előtt vajat mindegyikre – ezt mondjuk alapvetően felesleges lépésnek tartom, van a leveles té… Tovább

0 megjegyzés: