2009. január 1., csütörtök

Mini tavaszi tekercsek


Szokás szerint otthonülős szilvesztert tartottunk. A szokásos társasjátékozás-filmnézés-kutyavigasztalás mellé, most ez volt az egyik - és a legnagyobb sikert aratott - fogás. Azt hiszem csilisbabos töltelékkel is fogom csinálni, amolyan zsírszegény burrito formában.
Hozzávalók:
  • 60 dkg vegyes zöldség (póréhagyma, sárgarépa, babcsíra, cukorborsó, zeller) - én csak póréhagymát és sárgarépát raktam bele
  • 1 evőkanál felapírott újhagyma (ez nem volt benne, mert dec 31-én nem volt a boltban)
  • 2,5 evőkanál olaj (szezámolaj ha van)
  • 3 dkg finomra vágott gyömbér (nem bírom elviselni a gyömbér ízét, a fiúk gyömbért ittak a tekercshez :-))
  • 1 gerezd (2) zúzott fokhagyma
  • 2 evőkanál szárazon pirított szezámmag
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • só, bors
  • 10 réteslap
  • olvasztott vaj /olaj

A megtisztított és meghámozott zöldségeket hosszú, gyufaszál vastagság szeletekre vágom, és összekeverem az újhagymával. A (szezám)olajat seprenyőbenf felforrósítom (szinte füstöljön), és beledoboma  zöldségeket. Folyamatos keverés meleltt 2 percig pirítom. Hozzáadom a gyömbért,a  fokhagymát, a szezámmagot és a szójaszószt, és még 1 percig pirítom. Sózom, borsozom, majd férleteszem hülni. A sütőt 200 fokra előmelegítem. Az első réteslapot vékonyan megkebem olajjal (olvasztott vajjal), majd ráfektetek még egy lapot , és azt is megkenem. A maradék 8 lapból még 4 ilyen dupla lapot készítek. Mindegyiket téglalapokra vágom (kb. 9x15 cm). A téglalap rövidebbik oldalára halmozom a tölteléket úgy, hogy a széleken kb 1-1 cm-es üres sávot hagyok. A széleket behajtva feltekerem. Kevés keményítőt elkevertem vízben, és ezzel a keverékkel lezártam a tekercseket. Ez a lépés inkább az olajban sütött verziónál lehet fontos. Vajjal kikent tepsibe fektetem a tekercseket és megkenem őket olvasztott vajjal/olajjal. A sütőben 10-12 perc alatt aranybarnára sütöm őket. forrón ízlés szerint szója- vagy csiliszósszal tálaljuk.

A szakácskönyv szerint ebből az adagból 45 darab lesz, minden dupla réteslapot 9 darabra vág. Az én réteslapom nem volt ennyire nagy, csak 6 felé vágtam a lapokat. Forrás: Főzőiskola ínyenceknek - Partifalatok

Kapcsolódó bejegyzések

  • Ír kék sütemény Bár alapvetően nem vagyok édesség-párti/függő/mániás, mégsem rajongok nagyon a sós süteményekért. Azt hiszem azzal van összefüggésben, hogy nem iszom alkoholt – a legtöbb sós sütemény unalmas, túl sós és roppant szomjas lesz… Tovább
  • Nacho babbal és sült paprikával Mostanában jó sok ‘comfort-food’-ot ettünk, a “környékbeli” cukrászdákat is elkezdtük tesztelni. És hát eddig nem annyira nagyon fényes a helyzet. Nem tudom, hogy érdemes-e kell-e nekik külön posztot szentelni. Mindenesetre… Tovább
  • Körtés-gorgonzolás rizottó Levinél az aktuális kedvenc rizottó, én még nem döntöttem el, bár eléggé esélyes, mindenesetre hatalmas nagy ‘úá’ és hamarosan újra kéne főzni… (ez se gyakori, amit képes lennék akár másnap újra elkészíteni) Hozzávalók: 1 … Tovább
  • Bébispenót-eper saláta Újabb darab a születésnapi-eper-hétből. Ez is az eper-mániás (és spenót ügyben rettentően hanyagolt) férjnek készült. Aki még holnapig 2 évvel idősebb nálam :-) És ez a saláta, hát huhhhh OMG… Úgy mondom, hogy huhhhh, és … Tovább
  • Sajtos nachos Már egy ideje szemeztem Tücsökbogár nachos receptjével, végre eljutottam odáig, hogy megcsináljam én is, és hát huhhhh…. Nagyon jó lett, és kettőnknek kicsit sok is, úgyhogy a felét befagyasztottam, pedig pusztítottuk elég … Tovább

0 megjegyzés: