2009. január 4., vasárnap

Karamelles almatorta (laktózmentes)


Karamell, fahéj, alma, omlós tészta. Tipikus gyorsan elkészülő téli édesség. Egy nagy tortaforma helyett, felfújtas edénykékben csináltam mindenkinek "névreszólót". Laktózzal-laktóz nélkül, sok fahéjjal-kevés fahéjjal...
Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg laktózmentes margarin
  • 4 + 15  dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 teáskanál citromlé
  • 5 nagy almakarika (nekem ehhez 2 alma közepére volt szükségem)
  • őrölt fahéj

Elkeverem a lisztet egy csipet sóval, kevés fahéjjal és 4 dkg cukorral. Összemorzsolom a margarinnal, hozzáadom az 1 evőkanál citromlével elkevert tojássárgáját, és összegyúrom. Fél órára beteszema  hűtőbe. 15 dkg cukrot a maradék teáskanál citromlével karamellizálni kezdek. Amikor a karamell eléggé megpirult hozzáadok 1-1,25 dl forrásban lévő vizet. Addig forralom, hogy az összes karamell elolvadjon a vízben. Öt felfújtas edénykét kikenek margarinnal, az aljukban elosztom a karamellt. Mindegyikre 1 karika almát teszek. Aki fahéjasan szereti annak szórok rá fahéjat, aki nem laktóz-intolarens az néhány vajszeletkét is kap. A tésztát ötfelé osztom, golyókat formálok. A golyókat akkorára lapítom, mint az edénykék, és beterítem tésztával az almákat (jól lenyomkodom a tésztát). Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percet sütöm. Kicsit hülni hagyom és tányérra borítoma  tortácskákat. Langyosan tálalom.

5 fős adag, az aktuális Fakanál receptjét variáltam.

0 megjegyzés: