2009. január 4., vasárnap

Karamelles almatorta (laktózmentes)


Karamell, fahéj, alma, omlós tészta. Tipikus gyorsan elkészülő téli édesség. Egy nagy tortaforma helyett, felfújtas edénykékben csináltam mindenkinek "névreszólót". Laktózzal-laktóz nélkül, sok fahéjjal-kevés fahéjjal...
Hozzávalók:
  • 20 dkg liszt
  • 10 dkg laktózmentes margarin
  • 4 + 15  dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • 2 teáskanál citromlé
  • 5 nagy almakarika (nekem ehhez 2 alma közepére volt szükségem)
  • őrölt fahéj

Elkeverem a lisztet egy csipet sóval, kevés fahéjjal és 4 dkg cukorral. Összemorzsolom a margarinnal, hozzáadom az 1 evőkanál citromlével elkevert tojássárgáját, és összegyúrom. Fél órára beteszema  hűtőbe. 15 dkg cukrot a maradék teáskanál citromlével karamellizálni kezdek. Amikor a karamell eléggé megpirult hozzáadok 1-1,25 dl forrásban lévő vizet. Addig forralom, hogy az összes karamell elolvadjon a vízben. Öt felfújtas edénykét kikenek margarinnal, az aljukban elosztom a karamellt. Mindegyikre 1 karika almát teszek. Aki fahéjasan szereti annak szórok rá fahéjat, aki nem laktóz-intolarens az néhány vajszeletkét is kap. A tésztát ötfelé osztom, golyókat formálok. A golyókat akkorára lapítom, mint az edénykék, és beterítem tésztával az almákat (jól lenyomkodom a tésztát). Előmelegített sütőben 180 fokon 25-30 percet sütöm. Kicsit hülni hagyom és tányérra borítoma  tortácskákat. Langyosan tálalom.

5 fős adag, az aktuális Fakanál receptjét variáltam.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mogyoróvajas-csokoládés keksz Hála DM-nek újabb (immár a 4.) Stahl könyvvel gazdagodtam – Gyors édességek, az aktuális megszerezhető könyv. Első olvasásra (és most, hogy ki is próbáltam belőle egy receptet), jobbnak tűnik, mint a másik három kötet, kevés… Tovább
  • Mogyorós csokoládé (aka snickers) torta Dokinál láttam ezt a Rachel Allen remekművet, és rögtön bekerült az akarom-azonnal-akarom-most kategóriába. Kicsit sok benne a technológiai a szünet, de most amíg ilyen hideg van, egy erkély birtokában ezek erősen rövidíth… Tovább
  • Kapucsínós minitorták Karácsonyra megkaptam Nigella ‘Hogyan legyünk házi istennők’ könyvét, amiből most készítettem el a második receptet, az elsőt erősen átdolgoztam, ezt viszont nagyjából a könyv szerint csináltam meg. Egyedül a tetejére kent … Tovább
  • Isler–‘nut free’ Szóval olajos-mag mentes isler. Ami persze nyilvánvalóan csalás, de sikerült igazán hozzám illő társat találni. Még allergia-szempontból is. Nálunk ugyanis MINDENKI asztmás és/vagy allergiás és/vagy ekcémás. Még a kutya is. … Tovább
  • Gesztenyés keksz Második recept és egyben második keksz Stahl Judit gyors édességek könyvéből (az első itt). Az én kekszeim kicsit amorfok lettek, mert nem volt itthon elég nagy lyukú cső a habzsákhoz, és a szép szabályos csillagok helyett … Tovább

0 megjegyzés: