2009. január 9., péntek

Csirkemell nyári zöldséggel


A tél eddigi leghidegebb napján sikerült ezt a nyári ételt összehozni. A cukkini és a sárgarépa szerencsére nem olyan, mint a paradicsom, hogy csak nyáron van íze. Egy változtatást mindenképpen fogok eszközölni legközelebb, kis keményítőt kell keverni a tejszínbe, mert nagyon híg lett a mártás, beforralni pedig nem akartam, mert addig teljesen szétfőnek a zöldségek. 
Hozzávalók:
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 nagy sárgarépa
  • 2 közepes cukkini
  • 4 csirkemellfilé (darabja kb 12 dkg)
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 dl tejszín
  • fél kávéskanál provance-i fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 4 szelet sajt
  • 1 teáskanál keményítő

A sárgarépát és a cukkinit megmosom, meghámozom, és vékony csíkokra vágom. A csirkemellfilé mindkét oldalát sózom, borsozom. Az olajat egy nagy serpenyőben felhevítem, és oldalanként 5-5 percig sütöm benne a húsdarabokat, majd kiveszem és félrerakom. Az apróra vágott fokhagymát a visszamaradt olajban megpirítom. Hozzáadoma  zöldségeket és 5 percig kevergetve párolom. A provance-i fűszerkeveréket, a pirospaprikát, sót, borsot és a keményítőt elkeverem a tejszínben, a zöldséghez öntöm, és felforralom. A húst visszateszema  zöldség tetejére és lefedve 10 percig párolom. Miután letelt a 10 perc, minden darabra egy szelet sajtot teszek, és miután megolvadt, tálalom.

A recept francia kenyeret ír hozzá, én apróra kockázott krumplit sütöttem minimális olaj hozzáadásával a sütőben. Tápértékek a kenyér/sültkrumpli nélkül: 425 kcal / 1800 kJ, 36 g fehérje, 26 g zsír, 7 g szénhidrát. 4 fős adag, forrás: receptkártya.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Édes-savanyú csirkecombok Nem szoktam csak úgy natúr csirkecombot sütni. Mindig kerül rá valamilyen fűszeres (általában mézes) máz. Lehet ezt az ételt grillen is sütni, akkor szerintem célszerű a hús mindkét oldalát beirdalni, hogy biztosan átsüljö… Tovább
  • Serpenyős kínai tésztás csirke Gyorsan összedobható, legtovább a hús és a zöldség felvagdosása tart. A tésztát (kínai tojásos) nem kell főzni, csak forró vízzel leönteni, és kb. 5 percig állni hagyni (kóstolás! nem mindegyik ugyanolyan gyorsan puhul meg… Tovább
  • Zöldséges thai serpenyős csirke Nagyon nehezen sikerült összehozni ezt az ételt, negyedik vagy ötödik helyen sikerült csak normális kaliforniai paprikát vennem (ott sem sikerült egy zöldet egy pirosat, csak két pirosat, de az akkor már mindegy volt), job… Tovább
  • Tejfölös-gombás csirkecsíkok Nagyon nem fogy a pirospaprikám, azt pedig nem kéne megvárni, hogy lejárjon, és semmi íze ne legyen már, úgyhogy pirospaprikás-tejfölös mártásos húst készítettem. Amúgy is volt egy kis csirkehús és egy kis gomba a fagyaszt… Tovább
  • Szezámmagos csirkemell Van pár étel, amibe kifejezetten nem jó a laktózmentes tej – palacsintát például nem lehet belőle sütni -, itt azonban előnyös volt a magasabb cukortartalom, mert a hússzeleteket kellemes karamellréteg vonta be. A tejes-fo… Tovább

0 megjegyzés: