2009. március 3., kedd

Képviselőfánk


A képviselőfánk sütést kicsit túlmisztifikáltnak érzem. Átböngésztem sok receptet, és mindegyik mást írt, arról, hogy mikor kell belekeverni a tojást a lisztes masszába. Forrón? Langyosan? Hidegen? Ezek mindegyike előfordul, úgyhogy lehet választani. Én akkor szoktam, amikor még meleg, de nem forró. Habzsákkal mindenféle alakú képviselőfánkokat lehet sütni, aki pedig hozzám hasonlóan lusta, annak marad a két kiskanál a halmok formázáshoz.

Hozzávalók:

  • 80 g vaj/margarin
  • 110 g liszt
  • 1 dl víz
  • 1 csipet só
  • 5 tojás

    tölteléknek:
  • valamilyen krém (főzött, vagy puding)
  • tejszínhab

A vizet egy csipet sóval és a vajjal (margarinnal) felforralom. Miután felforrt hozzáadom a lisztet és elkeverem (egy adagban mehet a liszt, aztán gyorsan keverni kell). Lassú tűzön, folytonos keverés mellett addig melegítem, amíg a tészta el nem válik az edény falától. Pár percig hagyom hűlni. Egyenként beledolgozok 4 tojást. Mindegyiket alaposan elkeverem benne (ez egy kicsit fárasztó, de állítólag ezen múlik a siker). Kivajazott tepsire halmokat nyomok (rakok két kiskanállal), megkenem az utolsó tojással (az oldalára lehetőleg ne kerüljön a tojásból), és 30 percig pihentetem. Közben előmelegítem a sütőt (200-220 fok, légkeverés). 15-20 perc alatt pirosra sütöm a fánkokat (nem szabad nyitogatni a sütőajtót). Ebből az adagból két tepsinyi lett, egyszerre sütöttem őket, az utolsó pár percre meg kellett cserélni őket, mert az alsóban kevésbé pirultak. 
A tepsiben hagytam kihűlni, egy hegyes olló segítségével levágtam a tetejüket. Kakaós krémmel és tejszínhabbal töltöttem meg.

a szakácskonyv szerint ez 4 fős adag, szerintem inkább 5-6. eredetileg a női lapozón.


Kapcsolódó bejegyzések

  • Tejszínes sárgarépaleves Kellett valamilyen leves a meggyes rétes elé, boltba menni nem volt kedvem, meg minek ha elég sok alapanyag van még itthon, úgyhogy körülnéztem a  hűtőben és a fagyasztóban. Találtam némi mirelit bébi sárgarépát, zell… Tovább
  • Karamelles kakaótorta Nálunk a május tobzódás a tortákban (de csak most jutottam el addig, hogy a legutolsót posztoljam), sok (és egyre több) a májusi születésnap, ami egyre növekvő tortamennyiséget von maga után. Végigettünk mindenfélét, ez vo… Tovább
  • Fettuccine szalonnával és aszalt paradicsommal Volt pár szem aszalt paradicsom, némi húsos szalonna… és meglepetésemre a spenóttal színezett zöld tésztának nem volt spenót íze (ez volt az én nagy szerencsém). A spenóttal nagyon nem vagyunk jóban. Emlékeim szerint soha … Tovább
  • Tészta tejszínes tök-mártással Ez most kicsit olyan, a tegnap esti posztommal, mintha mi tésztát ennénk tésztával. ami azért így nem igaz, bár hetente egyszer biztos készítek. De kicsit össze-vissza kerülnek fel a receptek a blogra, néha az aznapi néha … Tovább
  • Tonhalas-borsós spagetti Azon kívül, hogy gyorsan elkészül és finom, az a jó ebben a tésztában, hogy könnyen „halmentesíthető” azoknak, akik nem szeretik a halat (mint pl. én ugyebár). Annyit változtattam tehát az alább leírtakhoz képest, hogy a m… Tovább

0 megjegyzés: