2009. március 24., kedd

Hummusz

Mivel a pita nem fogyott el mind a gyroshoz, kellett hozzá valamilyen mártogató. Roppant frappánsan a hummuszra esett a választásom. Csicseriborsót minden üzletben lehet kapni, ahol van polc a bio-élelmiszereknek. A tahini (szezámpaszta) egy fokkal nehezebb, ezt nemzetközi hozzávalókra szakosodott üzletekben, és arab csemegeboltokban lehet megvenni. Mivel nem volt kedvem ezért utazgatni, ezért nekiálltam házilag elkészíteni.

Hozzávalók:

a tahinihez:

  • 10 dkg szezámmag
  • 1-2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • víz

a hummuszhoz:

  • 25 dkg csicseriborsó (száraz)
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 3-4 evőkanál tahini
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál citromlé

Előző nap beáztatom a csicseriborsót. Másnap az áztatóvízben felteszem főni, és puhára főzöm (egy kis szódabikarbónát lehet tenni a főzővízbe, lerövidíti a főzési időt). Miután megfőtt, leszűröm, és elteszem a főzővizet, egy része kellhet a pürésítéskor. A szezámmagot aprítóban finomra darálom (kávédaráló is jó). Hozzáadom az áttört fokhagymát, az olajat, egy kevés sót, és azzal is elkeverem. Lassan adagolva vizet adok hozzá (fél deci kb.) és folyamatosan turmixolom. Az eredmény egy krémes paszta kell legyen. Amit nem használok fel rögtön, egy üvegbe teszem, és annyi olajat öntök a tetejére, hogy mindenhol elzárjam a levegőtől, és beteszem a hűtőbe. a csicseriborsóhoz hozzáadom a citromlevet, a fokhagymát, az olajat, a tahinit, és elkezdem pürésíteni a botmixerrel. Ha szükséges (nekem elég sok kellett belőle), adok hozzá a főzővízből. Egy tálba teszem, hullámokat csinálok a kanál hátával a tetejére, és meglocsolom egy kevés olívaolajjal. Pitával mártogatom.

Jó nagy adag, mi több napig ettük ketten. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: