2009. március 21., szombat

Sonkás-hagymás pite


Az eredeti recept póréhagymát írt, de egyesek nem szeretik, és nem is mindig kapni szépet, úgyhogy átálltam a vöröshagymára. Igazi egytálétel maximum egy kis saláta vagy savanyúság kívánkozik mellé. Jól melegíthető, igazi melóba-vivős étel. A leírással ellentétben a képen szögletes pite van... így jár aki nem nézi meg alaposan a leveles tészta csomagolását. Amikor kibontottam, kiderült, hogy 6 előnyújtott lap van benne…



Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 3,5 dl tej
  • 40 g liszt
  • 40 g vaj
  • 10 dkg ementáli
  • 40 dkg hagyma
  • 35 dkg sonka/füstölt főtt tarja
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 1 tojás

A sonkát felkockázom, a sajtot lereszelem és a hagymát fél-karikákra vágom. Egy serpenyőben kevés olajon átforgatom a hagymát, majd kevés víz hozzáadásával megpárolom. Előmelegítem a sütőt 200 fokra (légkeverés). A vajból, a lisztből és a tejből besamelt főzök. Még forrón belekeverem a reszelt sajtot, szerecsendióval, sóval, borssal ízesítem. Összekeverem a hagymával és a felkockázott sonkával. A leveles tésztát kinyújtom, kivágok belőle egy akkora kört, amivel a kapcsos tortaforma alját és oldalát egyben ki tudom bélelni. Belekanalazom a tölteléket, a maradék tésztából kirakom a tetejét. visszahajtom rá az oldalát, és megkenem a felvert tojással. Addig sütöm 200 fokon, amíg a teteje kellően meg nem pirul.


4-5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.


0 megjegyzés: