2009. március 6., péntek

Majonézes kukoricasaláta


Ennek az országnak a lakói rettentően édesszájúak. És túlsúlyosak. Édes a főzelék, édes a majonéz, édesek a paradicsomos ételek. Sok ételbe kell 1-2 csipet cukor, mint fűszer. De nem egy-két kanálnyi, amitől már édes lesz az ízhatás. Elég nagy sokk (volt) számomra, amikor belefutok az édes majonézekbe és tartármártásokba. Tizensokévig azt hittem, hogy az a "normális", ahogyan otthon készülnek ezek a dolgok, aztán rájöttem, hogy anyám erdélyi hozománya. Nem tudom kik terjesztik, hogy a magyar konyha jó. Nem az, az ami a köznyelv szerint a magyar konyha, a pörkölt-paprika-vegeta-kolbász-szalonna kombó egy tragédia. sikerült kinyírni a tradíciókat az elmúlt kb 100 évben.  Abbahagyom az ezen való puffogást, mert kb. akármeddig tudnám folytatni. Inkább jöjjön az én majonézes kukoricasalátám.

Hozzávalók:

  • 50 dkg mirelit kukorica
  • 1 fej hagyma
  • 1 dl majonéz
  • 12%-os tejföl
  • kevés mustár
  • só, bors

A kukoricát megfőzöm, leszűröm és félreteszem hűlni. A hagymát apróra vágom. Egy tálban elkeverem a majonézt a hagymával, kevés sóval és borssal (vagy nem is teszek egyáltalán borsot). Hozzáteszek kb. 2 dl tejfölt és egy teáskanálnyi mustárt. Ha kihűlt a kukorica, belekeverem. Ha nincs elég öntet rajta, akkor először tejföllel, majd majonézzel szaporítom. Megkóstolom, és ha szükséges megsózom. Minimális mennyiségű öntetet szoktam készíteni, részben diétás megfontolásból, részben azért, mert majonézes kukorica a neve, nem pedig kukoricás majonéz.

némi változtatással, de eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldséges rétes Hozzávalók: 1 csomag (150g) 6 lapos réteslap 2 tojás 125 g sovány túró 2 marék reszelt sajt só, bors, szerecsendió zöldfűszerek 35 dkg mirelit zöldségkeverék 1 tojás/tojásfehérje olaj/olvasztott … Tovább
  • Kukoricalepény avokádóval A GoodFood szerint ez egy tipikus ausztrál reggeli (brunch). Sajnos mostanában ritkán érünk rá egy ráérős-kiadós brunch-ra, ezért vacsora és ebéd lett belőle. Hozzávalók: 2 doboz kukorica konzerv (330 g-os) … Tovább
  • Lilluka-saláta Nem volt semmi recept a kiinduláshoz, csak az, hogy mi van itthon és mit szeretek. És hát mikor nevezzek el magamról salátát, ha nem a lányságom végnapjaiban. Hozzávalók: 6-7 dkg bulgur 1 kukorica konze… Tovább
  • Kukoricás uborkasaláta Ez már azt hiszem súrolja a nevetségesen egyszerű kategóriát, de felteszem, mert nagyon finom, és hátha sikerül vele másnak is ötletet adni. Mi krumplifánkhoz ettük, jó bármilyen grillezett húshoz, tortillatekercsbe, pitáb… Tovább
  • Mangós-currys tortillatekercs A kedvenc főzős újságomból, az Ínyencből van a recept, nem is kellett változtatni semmin (illetve én kicsit kevesebb húst tettem bele, mert ennyi hús volt a fagyasztóban, és több újhagymát, mert mit csinálok a maradék 1-2-ve… Tovább

0 megjegyzés: