2009. július 4., szombat

Provence-i paradicsomos bab

provenceibab11

Nagyon finom vegetáriánus paradicsomos-paprikás-babos egytálétel. Sokáig készül, de elég kevés közreműködést kíván, leginkább csak rotyog a tűzhelyen. Az ilyen egyszerű, nem agyonrántásozott zöldséges ételeket sikerült kigyomlálni a magyar konyhából az elmúlt 100 évben. Igazán nagy kár, amin – szerintem - ez nagyon látszik, az a túlsúly amit ez az ország cipel.

Hozzávalók:

  • 25 dkg tarkabab
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 piros kaliforniai paprika
  • 1 sárga kaliforniai paprika
  • 40 dkg darabolt konzervparadicsom
  • 1 kis sűrített paradicsom konzerv
  • bazsalikom, kakukkfű, lehetőleg friss (2-2 teáskanál)
  • 1 babérlevél
  • só, bors
  • 6 dkg magozott fekete olajbogyó
  • petrezselyem

A babot előző este beáztatom, másnap leöntöm róla a vizet, és annyi vízben, ami ellepi felteszem főni. Egy órára felhúzom az időzítőt, és otthagyom a tűzhelyen (közben persze kifut, mint minden, amit fedő alatt főzök) takarékon. Miután letelt az óra, visszamegyek a konyhába, a hagymát megpucolom, és felkarikázom, a paprikákat kimagozom, és csíkokra vágom. Egy nagy serpenyőben, vagy fazékban (nekem az elég magas oldalú 28 cm-es serpenyőbe pont befért az egész) felforrósítom az olajat, és 5 perc alatt üvegesre párolom benne a hagymát. Hozzáadom az áttört fokhagymát és a paprikákat, és további 10 percig párolom. Beleöntöm a kétféle paradicsomkonzervet, a fűszereket, és belekanalazom a babot (a levéből minél kevesebb menjen bele), elkeverem, lefedem, és 40 percig főzöm kis lángon. Közben néha megnézem, hogy van-e leve, ha nagyon elfőtte, akkor a bab főzővizéből öntök rá egy keveset. Végül belekeverem az olajbogyót, megszórom apróra vágott petrezselyemmel, és tálalom.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Újabb Disney klasszikus. Dumbo ittas álma:

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mangós csirke curry-s rizzsel Volt itthon egy kis maradék fekete bab, meg egy felhasználásra váró mangó szósz. Ez lett belőlük… (bár a szószból még van jó sok) Hozzávalók: 4 csirke alsócomb pár kanál mangó-szósz só, bors (esetleg chili) 1-… Tovább
  • Chili con carne Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne … Tovább
  • Sajtos babfasírt +paradicsomos rizs Folytatva a tegnap megkezdett gondolatokat, hogy milyen étkezési szokásokon és hogyan kell változtatni, jöjjön a következő “mumus”: a rizs. Ez sem bonyolult, az adagot kb. 5 dkg/főre kell csökkenteni, és a rizs lehetőleg le… Tovább
  • Fetás babsaláta Hozzávalók: 40 dkg fehér babkonzerv, leszűrve 30 dkg paradicsom 20 dkg pácolt feta 1 kis lilahagyma 1-2 evőkanál citromlé a tálaláshoz pita/kenyér A hagymát apróra vágom, és 1-2 órára összekeverem a ci… Tovább
  • Sült csirkecomb hagymamártással Csak elsőre tűnik bonyolultnak: currys csirkecombok, babos rizs és citromos hagymamártás. Valójában villámgyorsan és nagyon egyszerűen elkészül. Fekete bab helyett jó a konzerv vörös vesebab is, azt a fekete száraz babbal … Tovább

1 megjegyzés:

Kata írta...

Szeretem az ilyeneket, biztosan el fogom készíteni! :o)