2010. augusztus 18., szerda

Cheesecake aka túrótorta “muffin”

Az egész onnan indult, hogy vettünk Hollandiában egy adag pöttyös és csíkos muffinpapírt, és édesség gyanánt egy hétig pudingot ettünk, azaz már hiányzott valami szilárd desszert. És nyilván muffint kellett sütni, mert hát új papírjaim vannak hozzá, az pedig olyan, mint az új ruha, minél előbb be kell vetni.

Van ugye nekem egy Stahlos muffinos könyvem, hála az egyik drogéria láncnak :-)

Párat megjelöltem benne, ez volt az egyik, bár pár ponton eltértem, kevesebb vaj és cukor, ez ugye alap. És philadelphia sajtkrém helyett sima sparos zsírszegény túrót használtam, olcsóbb is, kevésbé hizlal és ez volt a boltban. Legközelebb is túróból lesz, mert nagyon jó, állagra és ízre is más, mint a zsíros morzsalékos sokszor száraz “normál” túrók.

Hozzávalók:

az aljához:

  • 15 dkg keksz (zabfalatok)
  • 8 dkg vaj

középre:

  • 25 dkg sovány túró
  • 2 kicsi vagy 1 nagy tojás
  • 8 dkg cukor
  • 1 evőkanál vanília kivonat

a tetejére:

  • 20 dkg tejföl
  • 1 evőkanál vanília kivonat
  • 5 dkg cukor

A kekszet aprítóval morzsává töröm, majd összekeverem a megolvasztott vajjal (én csak rádobtam a vajat, be a mikróba, majd egy kanállal összekevertem). 2-2 papírral kibélelem a muffin tepsi mélyedéseit, és az aljukba nyomkodom a kekszes keveréket. Pár percre beteszem a hűtőbe, hogy a vajas kekszmorzsa megkeményedjen. Közben összekeverem a középső réteg hozzávalóit, és előmelegítem a sütőt 150 fokra (légkeveréssel). A túrókrémet a kekszmorzsára kanalazom, és kb. 20-25 percig sütöm. A tejfölt összekeverem a cukorral és a vanília kivonattal, elosztom a muffinok tetején és még 8 percig sütöm, majd hagyom őket kihűlni. akkor jók, ha pár órát eltöltöttek a hűtőben.

12 darab lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Vichyssoise – hideg póréhagyma-krémleves Vannak mindenféle közhelyek, hogy “a legegyszerűbb dolgok a legjobbak”, meg a nagyképűségek, hogy ugyan már “ezt bárki meg tudja csinálni” meg “bárkinek eszébe jut”. Én bevallom, hogy bár szoktam póréhagyma-krémlevest főzni,… Tovább
  • Nektarinos palacsinta Ez nagyon rövid recept lesz, pontosan úgy készül a tésztája, mint az áfonyásé, csak nem 3 hanem 2 evőkanál cukor kell bele. Értelemszerűen nem kell áfonyát keverni a tésztába, hanem miután belecsurgatom a serpenyőbe a tésztá… Tovább
  • Juhtúrós szendvics Hosszas leírások és részletezés nélkül – nagyon meleg van, salátát meg szendvicseket, és hideg krémleveseket kell enni. Pá-pá sütő meg hosszas főzőcskézés. Ami a szendvicsbe került (barna gyökérkenyér az alapja): uborka … Tovább
  • Dán leveles sütemény Ideális hétvégi reggeli sütemény, de az elkészítéséhez tervezésre van szükség. Ha nem akarunk délután 4-kor reggelizni, vagy hajnali 5-kor kelni, akkor előző este némi előkészítést igényel. Én csak a tésztát készítettem e… Tovább
  • Meggyes pite Ez a második pitém a múltkori rebarbarás után, és nagyságrendekkel jobban sikerült, mint az (küllemre, nem ízre), ez már megközelíti azt a szintet, mint a képek a szakácskönyvben. A receptet nem részletezem hosszan, pontosan… Tovább

2 megjegyzés:

Lilla írta...

köszi

Névtelen írta...

Szia! Tényleg szép!
Másnak is tetszik a recept, és a kép is, mert megtaláltam a sütigyáron ezt a képet.
Itt a link : http://www.sutigyar.hu/recept/amerikai_turotorta_muffin
ha esetleg szeretnél írni a felhasználónak, aki saját képként tüntette fel, amit te csináltál.