2010. augusztus 8., vasárnap

Sonkás-túrós quiche

Eredetileg nem borsót, hanem sóskát akartam tenni a töltelékbe, mert ismét szüretelhetővé vált az erkélyen a sóska, de amikor kimentem, hogy az elgondolást tett kövesse, döbbenten láttam a sóskán és a petrezselymen randalírozó levéltetű-hordát. Úgyhogy mindkettő repült a kukába, és vettünk tetűirtót (valami bio cucc), és szorgalmasan permetezem a többi növényt, hogy ne jussanak ugyanerre a sorsra. Zöldség meg nem nagyon volt itthon, úgyhogy a fagyasztóban megbújó maradék borsó került a lepénybe.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 12 dkg liszt (teljeskiőrlésű ezért sötét a tészta)
  • 8 dkg vaj
  • csipet só
  • víz

A töltelékhez:

  • 15 dkg borsó
  • 25 dkg sovány túró (nekem krémtúró volt)
  • 2 tojás
  • pár szelet sonka (4-5 szelet vékony vagy 2-3 vastagabb)

A lisztet és a vajat kicsit megsózom, elmorzsolom és kevés hideg víz hozzáadásával gyorsan omlós tésztát gyúrok belőle. Kibélelek vele egy 18 cm-es formát, és kb. 30 percre hűtőbe teszem. Közben a borsót egy tálba öntöm, és hagyom felolvadni. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15 percig elősütöm a tésztát, és közben összekeverem a tölteléket. A borsóhoz adom a túrót, majd a tojásokat, és végül az összevágott sonkát. A tölteléket a tésztára öntöm, és addig sütöm, amíg megszilárdul és elkezd a teteje egy kis színt kapni.

2 fős adag. Salátával 3.

1 megjegyzés:

Ildy írta...

Aztaa, de jól néz ki!