2010. augusztus 8., vasárnap

Sonkás-túrós quiche

Eredetileg nem borsót, hanem sóskát akartam tenni a töltelékbe, mert ismét szüretelhetővé vált az erkélyen a sóska, de amikor kimentem, hogy az elgondolást tett kövesse, döbbenten láttam a sóskán és a petrezselymen randalírozó levéltetű-hordát. Úgyhogy mindkettő repült a kukába, és vettünk tetűirtót (valami bio cucc), és szorgalmasan permetezem a többi növényt, hogy ne jussanak ugyanerre a sorsra. Zöldség meg nem nagyon volt itthon, úgyhogy a fagyasztóban megbújó maradék borsó került a lepénybe.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 12 dkg liszt (teljeskiőrlésű ezért sötét a tészta)
  • 8 dkg vaj
  • csipet só
  • víz

A töltelékhez:

  • 15 dkg borsó
  • 25 dkg sovány túró (nekem krémtúró volt)
  • 2 tojás
  • pár szelet sonka (4-5 szelet vékony vagy 2-3 vastagabb)

A lisztet és a vajat kicsit megsózom, elmorzsolom és kevés hideg víz hozzáadásával gyorsan omlós tésztát gyúrok belőle. Kibélelek vele egy 18 cm-es formát, és kb. 30 percre hűtőbe teszem. Közben a borsót egy tálba öntöm, és hagyom felolvadni. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15 percig elősütöm a tésztát, és közben összekeverem a tölteléket. A borsóhoz adom a túrót, majd a tojásokat, és végül az összevágott sonkát. A tölteléket a tésztára öntöm, és addig sütöm, amíg megszilárdul és elkezd a teteje egy kis színt kapni.

2 fős adag. Salátával 3.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tonhalas-borsós spagetti Azon kívül, hogy gyorsan elkészül és finom, az a jó ebben a tésztában, hogy könnyen „halmentesíthető” azoknak, akik nem szeretik a halat (mint pl. én ugyebár). Annyit változtattam tehát az alább leírtakhoz képest, hogy a m… Tovább
  • Spárgás minipite Én szezonban spárgát ennék spárgával. Nem szoktam megunni, mert eléggé felfokozott állapotba tudok kerülni attól, hogy az évnek csak egy rövid szakában elérhető, és annyi különböző ételt lehet (és szoktam is) készíteni bel… Tovább
  • Sonkás-túrós quiche Eredetileg nem borsót, hanem sóskát akartam tenni a töltelékbe, mert ismét szüretelhetővé vált az erkélyen a sóska, de amikor kimentem, hogy az elgondolást tett kövesse, döbbenten láttam a sóskán és a petrezselymen randalí… Tovább
  • Lazacos üvegtészta Volt még egy szelet lazac a fagyasztóban, amit most nem sütve akartam elkészíteni, hanem valamilyen más formában. Nem volt határozott elképzelésem, csak az, hogy nem grillezem/sütőben sütöm. Az nyilvánvaló volt, hogy lazac… Tovább
  • Fettuccine szalonnával és aszalt paradicsommal Volt pár szem aszalt paradicsom, némi húsos szalonna… és meglepetésemre a spenóttal színezett zöld tésztának nem volt spenót íze (ez volt az én nagy szerencsém). A spenóttal nagyon nem vagyunk jóban. Emlékeim szerint soha … Tovább

1 megjegyzés:

Ildy írta...

Aztaa, de jól néz ki!