2011. február 21., hétfő

Aranygaluska II. + valami olyasmi


Megkívántam az aranygaluskát, meg úgy általában a diót, Levi viszont minden olajos magra allergiás, úgyhogy neki kreáltam valami “hasonlót”, mazsolás-fahéjas galuskát kapott vanília-öntettel.
A kelt tésztában a liszt harmadát zabpehelylisztre cseréltem, egyrészt a kíváncsiság miatt, másrészt egészségesebb egy fokkal, harmadrészt csak 40 dkg lisztem volt itthon.
A különbség csak a felső sorban volt feltűnő (de nem volt rossz az sem!), ahol a tésztagolyókat sok dió fogta közre, már nem lehetett érezni a zabpelyhet.
Egyébként most egy időre azt hiszem elbúcsúztam az élesztős dolgoktól, mert nem hiszem, hogy normális ha már a 60 dkg liszt-2 dkg friss élesztő aránnyal a közel 2 napos kelt tésztától is ég a gyomrom. Ha pedig ennél kevesebbel is megkel, akkor egy rohadtnagy humbug az egész.
Hozzávalók:
  • 40 dkg liszt
  • 20 dkg zabpehelyliszt
  • 2 dkg friss élesztő (vagy ennek megfelelő mennyiségű porélesztő azaz 5.6 g)
  • 3,5-4 dl tej
  • 2 evőkanál cukor
  • 1 tojás
  • 3 evőkanál olaj
A dióshoz (a tészta feléhez):
  • 5 dkg cukor
  • 7,5 dkg darált dió
A mazsolás-fahéjashoz:
  • 2 marék mazsola beáztatva majd leszűrve
  • 4-5 dkg cukor
  • fahéj
A mazsolásnál a mazsolát belegyúrtam a tésztába, és a tésztadarabokat cukros dió helyett fahéjas cukorba forgattam.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Quinoa saláta Egészséges, gyorsan megvan, jól szállítható, igazi jolly joker hétköznapra. :-)A recept inkább ötletadó, nem mértem a hozzávalókat. Azt hiszem a quinoa 10 deka volt, és 2,5-3 adag lett végül az egész. Mi került bele: quinoa… Tovább
  • Édesburgonya tócsni …illetve a könyvben, ahonnan a recept van, latkes. A lényeg ugyanaz, valamilyen földben termő zöldség (burgonya, répa, édesburgonya…) lereszelve, különböző hagymákkal ízesítve + tojás, liszt, és végül olajban megsütve. Hozzá… Tovább
  • Ragacsos-chilis csirke üvegtésztával Hétköznapi villámfőzés – nagy találmány a kifilézett lebőrözött csirkecomb – még főzni sem kell úgy igazán, mert az üvegtésztát elég forró vízbe áztatni, a csirkét pedig csak megkentem a chilis mázzal, és betoltam a sütőbe.E… Tovább
  • BBQ csirkés szendvics Nem a tányér hatalmas, a szendvicsek kicsik :-) Találtam olyan mini-zsemlét, hogy 8 darab teszi ki a 200 g-os csomagot. Szerintem ideális gyerekeknek, meccshez, vagy ha többfélét szeretnénk készíteni, és végigenni (anélkül, … Tovább
  • Tagliatelle spárgával Nagyon gyors recept, spárga, tészta, parmezán. szerintem ez már eleve csak jó lehet. (a tészta nem elírás, nálunk 5-6 dkg száraztészta az adag) Hozzávalók: 50 dkg zöld spárga pár szem aszalt paradicsom 12 dkg tagliatelle (… Tovább

4 megjegyzés:

Ditta tortái írta...

Finni lehet,jó is lenne így vacsira:-)

sz.marika írta...

Szia!
Pedig megkel ..1kg lisztből, negyed élesztővel szoktam kenyeret sütni, csak több idő kell neki...
Édes kelt tésztákkal is kipróbáltam már...

Amúgy meg "aranygaluskafüggő" vagyok:-)))

Lilla írta...

hehh innentől kezdve végképp érthetetlenek nekem azok a receptek, amikor 40 dkg liszthez egy kocka élesztőt adnak. vagy mindenkinek bírja a gyomra rajtam kívül?????
ettől függetlenül most egy időre végeztem az élesztővel, eluntam.

sz.marika írta...

Sokunk gyomra nem bírja az élesztős tésztát, főleg, ha melegen esszük...egyébként tényleg fölösleges annyi élesztőt beletenni...a fánkba teszek többet, a többinél leredukáltam...