2011. február 17., csütörtök

Kéksajtos karfiolleves

Minimalista leves, pont az ilyen ocsmány nyálkás napokra, mint ami ma van. Állatira elegem van a télből, utálom a télikabátot, a csizmát, hogy ha kilépek az utcára folyik az orrom, a bőröm vörös és száraz, a kezem nemkülönben, és a zöldséges pult kínálata sem valami vonzó. Tavaszt, spárgát és epret akarok.

Btw hogy van az hogy az eper pár óra alatt megpunnyad itthon? Mit van a piac levegőjében?

Hozzávalók:

  • 1 kis karfiol
  • 1 nagy póréhagyma
  • 9 dl zöldségalaplé (víz + biovegeta)
  • só, bors
  • 10-15 dkg gorgonzola/márványsajt

A zöldségeket megtisztítom, feldarabolom, és felteszem főni az alaplében. miután megpuhultak, nagyjából összeturmixolom a levest, és sóval, borssal ízesítem. Tálaláskor gorgonzolát morzsolok bele.

4 fős adag. Adagonként kb. 180 kcal és 9 g szénhidrát.

Kapcsolódó bejegyzések

  • SárgarépafőzelékÚgy szeretem csak a főzelékeket, ha 1) nincsen bennük pirospaprika 2) minimális szósz van csak a zöldségdarabok között. A zöldség jó, a rántás nem jó. A lisztet és a tejet nem mértem, képtelen vagyok patikamérleggel dolgozni,… Tovább
  • Majonézes kukoricasalátaEnnek az országnak a lakói rettentően édesszájúak. És túlsúlyosak. Édes a főzelék, édes a majonéz, édesek a paradicsomos ételek. Sok ételbe kell 1-2 csipet cukor, mint fűszer. De nem egy-két kanálnyi, amitől már édes lesz az … Tovább
  • Hummusz Mivel a pita nem fogyott el mind a gyroshoz, kellett hozzá valamilyen mártogató. Roppant frappánsan a hummuszra esett a választásom. Csicseriborsót minden üzletben lehet kapni, ahol van polc a bio-élelmiszereknek. A tahini… Tovább
  • TócsniA tócsnit minden megyében máshogy hívják, szerintem ennek az ételnek van a legtöbb neve. A teljesség igénye nélkül: tócsni, toksa, macok, cicege, tócsi, lapcsánka, gánica, matutka, krumliprósza, görhöny, lapotyka, rösztike, h… Tovább
  • TojáskrémEl kellett már használni a hűtőben található tojásokat, és vacsorára is kellett valami. Több órai megfeszített gondolkodás után, hogy mi legyen a tojásokkal - rántottát nem kívántam, palacsinta, omlett pedig kizárva a serpeny… Tovább

5 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Számból vetted ki a szót :-) A bevezető sorokat mintha én írtam volna. Az epreset is beleértve :-))

Bori írta...

Én is epret akarok!!!! Milyen soká lesz még...de nem tarthat örökké, a Napot meglátni már végre, ugye? :-)

Lilla írta...

:-) örülök h nem csak én vagyok ilyen elégedetlen

GasztroRéka írta...

Tegnap vettem külföldi epret a G-Robyban. Kívülről nagyon jól néz ki, és meglepően olcsó volt.
Még nem kóstoltam, kíváncsi vagyok.
Kéksajt és a karfiol nagyon jó lehet!

Lilla írta...

én tavaly az eperszezon elején vettem mindenféle külföldi epret, azok teljesen jók voltak. hmmmm... eper ....