2009. március 21., szombat

Sonkás-hagymás pite


Az eredeti recept póréhagymát írt, de egyesek nem szeretik, és nem is mindig kapni szépet, úgyhogy átálltam a vöröshagymára. Igazi egytálétel maximum egy kis saláta vagy savanyúság kívánkozik mellé. Jól melegíthető, igazi melóba-vivős étel. A leírással ellentétben a képen szögletes pite van... így jár aki nem nézi meg alaposan a leveles tészta csomagolását. Amikor kibontottam, kiderült, hogy 6 előnyújtott lap van benne…



Hozzávalók:

  • 1 csomag leveles tészta
  • 3,5 dl tej
  • 40 g liszt
  • 40 g vaj
  • 10 dkg ementáli
  • 40 dkg hagyma
  • 35 dkg sonka/füstölt főtt tarja
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 1 tojás

A sonkát felkockázom, a sajtot lereszelem és a hagymát fél-karikákra vágom. Egy serpenyőben kevés olajon átforgatom a hagymát, majd kevés víz hozzáadásával megpárolom. Előmelegítem a sütőt 200 fokra (légkeverés). A vajból, a lisztből és a tejből besamelt főzök. Még forrón belekeverem a reszelt sajtot, szerecsendióval, sóval, borssal ízesítem. Összekeverem a hagymával és a felkockázott sonkával. A leveles tésztát kinyújtom, kivágok belőle egy akkora kört, amivel a kapcsos tortaforma alját és oldalát egyben ki tudom bélelni. Belekanalazom a tölteléket, a maradék tésztából kirakom a tetejét. visszahajtom rá az oldalát, és megkenem a felvert tojással. Addig sütöm 200 fokon, amíg a teteje kellően meg nem pirul.


4-5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.


Kapcsolódó bejegyzések

  • Mediterrán csirkebatyu Igazán nyári étel – cukkíni, paradicsom, mozzarella, bazsalikom… villámgyorsan elkészül, az összeállítása nem vesz 10 percnél többet igénybe. Miközben a hús sül, el lehet készíteni a köretet, és meg lehet teríteni. Hoz… Tovább
  • Rakott cukkíni Még mindig nincsen megfelelő méretű sütőtálam, úgyhogy 18 cm-es kapcsos tortaformában sütöttem, ami valószínűleg nem lett volna baj, ha nem fogyókúrás változat készül éppen, azaz nem volt benne rizs-réteg, ami felszívott v… Tovább
  • Serpenyős kínai tésztás csirke Gyorsan összedobható, legtovább a hús és a zöldség felvagdosása tart. A tésztát (kínai tojásos) nem kell főzni, csak forró vízzel leönteni, és kb. 5 percig állni hagyni (kóstolás! nem mindegyik ugyanolyan gyorsan puhul meg… Tovább
  • Provence-i paradicsomos bab Nagyon finom vegetáriánus paradicsomos-paprikás-babos egytálétel. Sokáig készül, de elég kevés közreműködést kíván, leginkább csak rotyog a tűzhelyen. Az ilyen egyszerű, nem agyonrántásozott zöldséges ételeket sikerült kig… Tovább
  • Zöldséges thai serpenyős csirke Nagyon nehezen sikerült összehozni ezt az ételt, negyedik vagy ötödik helyen sikerült csak normális kaliforniai paprikát vennem (ott sem sikerült egy zöldet egy pirosat, csak két pirosat, de az akkor már mindegy volt), job… Tovább

0 megjegyzés: