2009. november 5., csütörtök

Gombás-csirkés egytál

gombascsirke2

Nagyon egyszerű étel, mindent bele kell tenni a tepsibe, és várni, amíg megsül. Én csak csirke alsócombokat használtam, de lehet egész combokból, vagy akár négybe vágott csirkéből is készíteni, nagyobb darabok setén tovább kell lefedve puhítani. Csak a húst sózom meg a sütés előtt, a burgonyát csak tálalás után, ki-ki a saját tányérján, mert sokkal jobb lesz a burgonya, ha só nélkül sül.

Hozzávalók:

  • 10 csirke alsócomb (vagy ennek megfelelő mennyiségű tetszőlege csirke-alkatrész)
  • 80 dkg burgonya
  • 20 dkg csiperkegomba
  • 2-3 dl tejföl
  • olaj
  • só, bors
  • kakukkfű
  • 3 dl zöldség- vagy csirkealaplé
  • 1 csokor petrezselyem

A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeverés) és egy nagyobb tepsit kiolajozok. A burgonyát és a gombát megtisztítom, és karikákra vágom. A tepsibe egy sor burgonyát terítek, rárakom a csirkecombokat, és megsózom. A tetején elosztom a gombaszeleteket, és megszórom a petrezselyemmel és némi kakukkfűvel, és rákanalazom a tejföl felét. Beborítom a maradék burgonyával, rápötyögtetem a maradék tejfölt, meglocsolom az alaplével, lefedem alufóliával, és 45 percig sütöm. Leveszem az alufóliát, és ha megpuhult, fedő nélkül addig sütöm, amíg megpirul a teteje.

4-5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltött grillezett gomba Igazán nagy, grillezni való gombát sajnos nem találtam (amikor azonban nem akarok venni, minden bolt tele van vele, jellemző), de azért így is jó volt, csak nehezebb volt megtölteni, és nem is fért a gombákba annyi töltelé… Tovább
  • Spárgás-gombás pite Újabb spárgás fogás, ezúttal fehér spárgából. A fehér spárgát a napfénytől elzárva, takarva nevelik, ezért nem alakul ki benne klorofil. Hátránya, hogy gyorsabban szárad ki, az egészet meg kell pucolni, és kevesebb értékes… Tovább
  • Tejfölös-gombás csirkecsíkok Nagyon nem fogy a pirospaprikám, azt pedig nem kéne megvárni, hogy lejárjon, és semmi íze ne legyen már, úgyhogy pirospaprikás-tejfölös mártásos húst készítettem. Amúgy is volt egy kis csirkehús és egy kis gomba a fagyaszt… Tovább
  • Tortellini gombás mártással Minimális főzéssel akartam megoldani a másnapi ebédet (és lehessen jól szállítható szokás szerint a gyorsaságon kívül), ilyenkor jönnek a félkész dolgok, mint ez is. Tudok házilag tortellinit-raviolit készíteni, de általáb… Tovább
  • Csirke-saslik Itt a grillszezon. A másodikon a faszénen sütés kicsit nehezen kivitelezhető (nem szeretnék az erkélyen ufógrillezni és a szénnel összemocskolni mindent), úgyhogy marad a már többször emlegetett grillserpenyő. Bambusznyárs… Tovább

0 megjegyzés: