2009. április 28., kedd

Töltött burgonya

toltottburgonya1

Nagyon utálom a mindenféle töltött-rakott ételekben, hogy rengeteg edény és macera elkészíteni a legtöbbet. Külön-külön ezt-azt megfőzni/megpárolni, aztán összerakni, megsütni. Akár több óra főzőcskézés, és az eredmény csak egy egytálétel, nem valami kékszalagos ínyenckedés. Ez elég jó, mert csak a burgonyát kell félpuhára főzni, a tölteléket csak össze kell keverni, és időben is megfelelő.

Hozzávalók:

  • 9-10 közepes burgonya
  • 20 dkg darált sertéshús
  • 1 hagyma
  • petrezselyem
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 1 kávéskanál mustár
  • 1 csipet kakukkfű
  • 2 tojás
  • 1 fokhagymagerezd
  • 1-1,5 dl tejföl
  • reszelt sajt
  • babérlevél
  • köménymag
  • só, bors

A burgonyákat alaposan megmosom, és 1-2 babérlevéllel és egy teáskanál köménnyel ízesített sós vízben felteszem főzni. 20 percig főzöm. Közben összekeverem a darált húst az apróra vágott hagymával, a pirospaprikával, a kakukkfűvel, a mustárral, az átnyomott fokhagymával, 1 tojással, 2 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyemmel és egy maroknyi reszelt sajttal. Sózom, borsozom. A tejfölt elkeverem a másik tojással, és azt is kicsit megsózom. A burgonyákat forrón meghámozom. Egy tepsit/tűzálló tálat kivajazok/kiolajozok. A burgonyák kalapját levágom, a belsejüket kivájom. Megtöltöm az üregeket a darált hússal. Visszateszem a tetejükre a burgonya-kalapokat, és a tepsibe teszem. A kivájt darabokat a töltött burgonyák közé szórom (ha nem lenne elég a darált húsos massza, ezzel lehet szaporítani, de nekem sosem szokott kelleni). Alufóliával lefedem, és előmelegített sütőben 180 fokon kb. 25 percig sütöm. Leszedem a fóliát, a burgonyák tetejére kanalazom a tojásos-tejfölös masszát (meg a kis darabkákra is, ha jut), megszórom reszelt sajttal, és addig sütöm, amíg a sajt megolvad és megpirul (kb. 20 perc) – itt célszerű átkapcsolni felső sütésre.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: