2009. április 29., szerda

Kókuszos kekszgolyó

kekszgolyo1

Mindenki mindig a saját receptjére esküszik, az a legjobb. Hát az a helyzet, hogy kókuszba hempergetett kekszgolyóban én vagyok a legjobb. Ez is a hozzávalókon múlik (meg a nagyszerű segéderőn, ugye hugi). A minőségen és a mennyiségen. Ehhez kapcsolódik, hogy a kakaóporhoz és a rumaromához nem tudok mennyiséget adni (szerintem a zöldkupakos szögletes rumaromából egy harmad és egy fél közötti mennyiséget szoktam beletenni), kóstolgatni kell. A másik, ami fontos még a színe. Legyen sötét, nagyon sötét. Szóval a hozzávalók: a kakaó - szokás szerint - holland és 20-22%-os, a meggybefőtt pedig a másik kényes pont. Rumban eltett meggy kell. Ennek majd megosztom a receptjét, ha eljön az ideje (azaz a meggyérés). Legyen elég annyi, hogy a meggyel bekerül kb. 0,7 dl rum a golyókba. És ehhez jön még a rumaroma. Csodálatosan zamatosak az egy évet (néha többet) rumban ázó meggyszemek. Valamennyire lehet valószínűleg hamisítani, ha 1-2 napra kicseréljük a meggybefőtt levét rumra és annyi eredeti lére, ami az üvegbe fér, és a hűtőben érleljük.

Hozzávalók:

  • 50 dkg darált háztartási keksz
  • rumaroma
  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor (15 is elég)
  • holland kakaópor
  • egy nagy üveg (azt hiszem 7-7,5 dl) rumban eltett magozott meggybefőtt
  • kókuszreszelék

Leszűröm a meggyet (a leve kell a kekszhez). A darált kekszet összegyúrom a vajjal, a porcukorral, a rumaromával, indításként 4 púpos evőkanál kakaóporral, és annyi meggylével, ami szükséges (mind szokott kelleni, ha nem elég jöhet a víz). Megkóstolom, ha kell adom még hozzá rumaromát/kakaóport. Golyókat formálok belőle, mindegyik közepébe rakok egy szem meggyet, és meghempergetem kókuszreszelékben. Ezt mindig ketten szoktuk csinálni, mert lényegesen egyszerűbb a golyók gyúrása, ha nem kell hempergetni is, meg amúgy is lehet trécselni közben.

Nagy tányérnyi golyó-piramis lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

1 megjegyzés:

noni8 írta...

Szia kedves Lilla!

A kedvenceim közé tartozik ez a süti és adnék egy pár tippet neked hogy még pikánsabb legyen(egy jó szakács örökké kísérletezik...)
Kakaó és rum mellett teszek még bele kávét(1,5 dl) és darált diót(annyit mint kekszet)ill. savanykás lekvárt(2 evökanal).

jó sütést és gratulálok az oldalhoz

üdvözlettel Noémi