2009. április 23., csütörtök

Töltött karalábé

karalabe1

Nem túl nagy, zsenge karalábét kell hozzá választani, mert az ehetetlen fás részek roppant illúziórombolók tudnak lenni. Fogyókúrázóknak magában (akkor célszerű még egy karalábét venni, és az egészből kis golyókat gyártani, hogy több zöldség legyen benne), a többieknek friss ropogós héjú kenyérrel. Igazi tavaszi (és őszi, hála a másodvetésnek) egytálétel.

Hozzávalók:

  • 4 zsenge karalábé
  • 25 dkg darált sertéscomb
  • 1 tojás
  • petrezselyem
  • 1 dl rizs
  • kevés liszt
  • 1 evőkanál keményítő/liszt

Egy nagyobb fazékban felteszek enyhén sós vizet forrni. A karalábékat megpucolom, levágom az aljukat, és felülről kezdve kivájom őket. A darált húst megsózom, és összekeverem a tojással, az átmosott rizzsel és kb. 2 evőkanálnyi felaprított petrezselyemmel. A karalábékat megtöltöm a húsos masszával (nem teljesen tele, mert főzés közben meg fog dagadni). A lyukat (azaz a húst) megszórom egy kevés liszttel. Óvatosan beleengedem a forrásban lévő vízbe. A maradék masszából golyókat formálok (4 cm átmérő kb.), meghempergetem őket lisztben, és azok is mehetnek a vízbe. A víz lepje el a golyókat, és karalábékat. Lefedem, és 15 percig főzöm. Ha letelt a 15 perc, mehetnek a kivájt karalábé-darabok, és fedő alatt újabb 15 perc kell. Ha ez is letelt, akkor jön a sűrítés, vagy egy evőkanál keményítővel és kevés vízzel behabarom, vagy egy evőkanál lisztből kevés olajon világos rántást készítek. Szerintem mindegy a módszer, nem a rántás 1 kanál olaján múlik a kockás has és a BMI. Megkóstolom, ha szükséges megsózom, és megszórom apróra vágott petrezselyemmel.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: