2010. november 16., kedd

Piskótatekercs

Anyám igazán jól főz, sütni is tud, nálunk kb. mindenki fél kézzel, pikk-pakk dobja össze a piskótákat, a piskótatekercs mégis megoldhatatlan dolog volt pár évvel ezelőttig. Akármilyen receptet használt, mindig béna volt a végeredmény. Merev volt, tört stb. pedig mindig megvolt az a lépés, hogy feltekerjük melegen… ami már nem azért, de tök baromság. Még ha sikerült is feltekerni, amikor aztán kitekertük, hogy kerüljön bele valami, tutira szétesett. Biztos van, akinek működik a módszer, nálunk felejtős lett. Ahogy a tekercs is egy időre. Pár éve aztán a kezünkbe akadt Lajos Mari 66 adventi sütemény című könyve, amiben van egy majdnem jó narancsos tekercs recept. Csak majdnem, mert nyers tojás van benne (totál fúj és undorító), a “vágott” verzió fent is van már a blogon egy ideje. A piskóta receptje viszont úgy ahogy van tökéletes.

Hozzávalók:

  • 5 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 2 evőkanál víz
  • 8,5 dkg liszt
  • 1 kávéskanál citromlé
  • 4 dkg keményítő
  • kevés porcukor
  • 2 konyharuha

A tojásokat szétválasztom, a fehérjéket felverem a citromlével, majd beleszórok 7 dkg cukrot, és addig folytatom a habverést, amíg habcsók-massza állagú lesz a fehérje. A sárgájákat habosra keverem a vízzel és a maradék cukorral. A lisztet és a keményítőt összekeverem, a sütőt előmelegítem 220 fokra (alsó-felső), és egy sütőbe való tepsit kibélelek sütőpapírral. A sárgájákhoz adom a fehérje-hab kb. harmadát, majd a maradékot több részletben, mindig némi lisztet rászitálva keverem bele. A tésztát a sütőpapírra öntöm, elsimítom a tetejét és 8-10 perc alatt megsütöm. Miközben sül egy konyharuhát terítek a pultra, megszórom porcukorral (így majd nem ragad rá a piskóta), egy másikat pedig benedvesítek (ettől meg nem szárad ki). A megsült piskótát a cukros konyharuhára borítom, lehúzom róla a sütőpapírt, és ráterítem a  nedves konyharuhát. Miután kihűlt, lehet tölteni és tekerni.

1 piskótatekercs lesz belőle.

0 megjegyzés: