2010. november 11., csütörtök

Kókusztejes sütőtökleves

A szokásos tejszínes-szalonnás sütőtökleves helyett, most curry-s-kókusztejest főztem. Hát nagyon jó ez is, nem is tudok dönteni, hogy melyik a kedvenc a kettő közül. Szerintem egyik nap ez a másik nap amaz.  Nem raktam bele túl sok curryt, nem akartam, hogy elnyomjon minden más ízt, és Levi még rakott a saját adagjába egy kis gyömbért (nálam az abszolút ellenség, teljességgel ehetetlen kategória mint a római kömény és a fahéj), de hardcore júzerek még chilipaprikával is fokozhatják a fűszerezést.

Hozzávalók:

  • sült sütőtök (tisztítás előtt 1 kilós darab)
  • 1 hagyma
  • 1 doboz (400 ml) kókusztej
  • curry (én nem túl erős curry-s mangó szószt használtam)
  • só, bors
  • (gyömbér)
  • 1 evőkanál vaj
  • víz/zöldségalaplé

A megolvasztott vajon pár percig sütöm az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a tök kikapart húsát, és átforgatom. Hozzákeverem a curryt, felöntöm a kókusztej nagy részével, összeturmixolom, majd visszateszem a tűzhelyre, és annyi zöldségalaplevet adok hozzá, hogy megfelelő legyen a sűrűsége. Sóval, borssal (ha kell, még egy kis curryvel) fűszerezem, összeforralom, és a félretett kókusztejjel díszítve tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gluténmentes csokis muffin Kaptam karácsonyra egy jópofa kis könyvet, amiben sok rajzolt ábrával illusztrálva egy csomó érdekességet írnak a csokoládéról (A csokoládé kis könyve), és a végén van benne néhány recept. Van itthon egy csomó kukoricaliszt,… Tovább
  • Oreo keksz házilag Mandy receptje volt az utolsó csepp a pohárban, hogy akkor én ezt itt-és-most megcsinálom. Hatalmas pro hogy tök jól lehet hozzá használni a McDonaldsban lőtt Tom&Jerry-s sodrófát, kontra, hogy nekem túl édes a töltelék… Tovább
  • Kávés minitorták A kapucsínós változatot már többször elkészítettem Nigella házi istennős könyvéből, most a mellette lévő oldalon lévő másik kávés-csokis cupcake volt soron. Igazából meglehetősen nehéz dönteni, hogy melyik a jobb a kettő kö… Tovább
  • “Avocado Mayo”Az avokádó általában guacamole-ként végzi, esetleg csak felszeletelem és úgy megy a szendvicsbe. Van azonban egy harmadik – nálam – jól bevált felhasználási módja. Ez az avokádós majonéz. Illetve csak félig majonéz, mert a ké… Tovább
  • Sült zöldséges tészta Ez anyám szerint nyilvánvalóan roppant éretlen dolog, pláne hogy közzé is teszem a gondolataimat, de az orecchiette szerintem olyan mint egy kis pesszárium, esetleg óvszer, de leginkább pesszárium. Ami elég vicces. A neve am… Tovább

2 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Nagyon jól néz ki! Megenném! Tegnap a Trófeában keményítős vagy rántásos, nem tudom eldönteni levest kóstoltam, hát nem jött be. Minek a sütőtökhöz sűrítő? Hiányzott már a blogod, de Japánban rá sem mertem nézni, mert mindig éhes voltam vagy az ételtől rosszul voltam.

Lilla írta...

jó kérdés... hogy még több vizet lehessen önteni 1 kiló tökhöz... nekem mindig az a "bajom" a sütőtöklevessel, hogy egyre csak önteni kell bele a vizet/tejszínt/alaplevet, mert megáll benne a kanál.
barátnőm szülei is voltak japánban, ők sem bírták a kosztot, aztán kerestek egy kfc-t és a szintén megkönnyebbült amerikai turisták között ettek. hoztak egy kis üveg szakét, ami évek óta nem akar elfogyni... senki sem bírja lenyomni a torkán olyan rossz