A múltkori lekváros-mandulás ‘thumbprint cookie’ volt az alap, kicsit változtattam a tésztán, és lekvár helyett gesztenyekrém került bele. A nem reprezentatív kóstoltatásom eredménye, hogy extrém édesszájúak tehetnek bele még cukrot (és hogy nagyon jól megy mellé a friss – jelen esetben felolvasztott mirelit – meggy).
Hozzávalók:
a tésztához:
- 25 dkg liszt
- 8,5 dkg porcukor
- fél kávéskanál szódabikarbóna
- 20 dkg puha vaj
- 1-2 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- csokoládé-lapocskák
- 1 tojás
a töltelékhez:
- fél csomag gesztenyemassza
- kb. 1 dl tejszín
A vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a vanília-kivonatot és a tojást. Több részletben belekeverem a szódabikarbónával elkevert lisztet, 1-2 evőkanálnyi tejföllel lazítom, és kb. 2 maréknyi csokoládé-lapocskát keverek bele. Fél órára beteszem a hűtőbe. A gesztenyemasszát átnyomom a burgonyanyomón, és annyi tejszínt adok hozzá, hogy krémes legyen. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel) és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából kb. 2,5 cm átmérőjű golyókat formázok, és 5-6 cm-re egymástól a tepsibe rakom (a maradék tésztát felhasználásig a hűtőbe teszem). A golyókat kicsit ellapítom, és nedves ujjal mélyedést nyomok beléjük. A mélyedéseket púposan megpakolom a gesztenyekrémmel, és kb. 25 perc alatt megsütöm a kekszeket.
kb. 2 tepsinyi adag.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése