2010. november 26., péntek

Gesztenyés benyomott keksz


A múltkori lekváros-mandulás ‘thumbprint cookie’ volt az alap, kicsit változtattam a tésztán, és lekvár helyett gesztenyekrém került bele. A nem reprezentatív kóstoltatásom eredménye, hogy extrém édesszájúak tehetnek bele még cukrot (és hogy nagyon jól megy mellé a friss – jelen esetben felolvasztott mirelit – meggy).
Hozzávalók:
a tésztához:
  • 25 dkg liszt
  • 8,5 dkg porcukor
  • fél kávéskanál szódabikarbóna
  • 20 dkg puha vaj
  • 1-2 evőkanál tejföl
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • csokoládé-lapocskák
  • 1 tojás
a töltelékhez:
  • fél csomag gesztenyemassza
  • kb. 1 dl tejszín
A vajat habosra keverem a cukorral, majd hozzáadom a vanília-kivonatot és a tojást. Több részletben belekeverem a szódabikarbónával elkevert lisztet, 1-2 evőkanálnyi tejföllel lazítom, és kb. 2 maréknyi csokoládé-lapocskát keverek bele. Fél órára beteszem a hűtőbe. A gesztenyemasszát átnyomom a burgonyanyomón, és annyi tejszínt adok hozzá, hogy krémes legyen. A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeveréssel) és egy tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából kb. 2,5 cm átmérőjű golyókat formázok, és 5-6 cm-re egymástól a tepsibe rakom (a maradék tésztát felhasználásig a hűtőbe teszem). A golyókat kicsit ellapítom, és nedves ujjal mélyedést nyomok beléjük. A mélyedéseket púposan megpakolom a gesztenyekrémmel, és kb. 25 perc alatt megsütöm a kekszeket.
kb. 2 tepsinyi adag.

0 megjegyzés: