2010. november 29., hétfő

Gombakrémleves

Hozzávalók:

  • 50 dkg gomba
  • olaj
  • 1 hagyma
  • 1-2 zellerszár
  • víz/zöldségalaplé
  • tejföl/tejszín
  • 1 pohár fehérbor
  • reszelt sajt
  • petrezselyem
  • só, bors
  • (extra: szárított vargánya stb.)

Kevés olajon pár percig sütöm az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a felkarikázott zellert és a felszeletelt gomba 2/3-át. Pár percig sütöm, majd hozzáöntöm a bort, némi alaplevet és fedő alatt 10 percig főzöm. Közben elkészítem a sajtchipset, egy tepsit kibélelek sütőpapírral, reszelt keménysajtból kis kupacokat teszek rá, és előmelegített, forró sütőben pár percig sütöm. A maradék gombát egy serpenyőben, kevés olajon nagy lángon jól megpirítom. A levest leveszem a tűzhelyről, kicsit hűlni hagyom, összeturmixolom, kb. 2 dl tejfölt vagy tejszínt adok hozzá, sózom, borsozom, és összeforralom. A levest a pirított gombával, sajtchipsszel és apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálalom (ez utóbbit bele is lehet keverni).

3 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rakott karfiol Szeretem, meg egyszerű is, mert csupa egyszerű lépésből áll, de az utána következő mosogatást nagyon nem szeretem. Sőt mivel nincs túl sok fazekam, és minden méretből csak egy van, ezért jelen esetben közben is kellett pár… Tovább
  • Quesadilla guacamolevalGyorsan elkészíthető vacsora. Először a guacamolet készítem el, mert a tortilla 1-2 perc alatt megpirul, és frissen, forrón az igazi. azt hittem, hogy két tortillalap némi sajttal és guacamoleval egy könnyű kis vacsora. Hát..… Tovább
  • Sajtos sárgarépakrémVolt pár répa a hűtőben, amit azonnal fel kellett használni. Szerencsére belefutottam Ottis bejegyzésébe. A tormát egyikünk sem szereti, úgyhogy gyerek-változat készült. És legalább lehetőségem nyílt kipróbálni az új kütyüm a… Tovább
  • Gnocchi sütőtökmártással Az eddigi évek fényében elég hihetetlen, de már nyáron elkezdődött a sütőtökszezon. Én anno azt tanultam, hogy a sütőtök novembertől februárig tart. Most pedig már augusztus legvégén is láttam sütőtököt a piacon a málna és… Tovább
  • Csirkeszárny boros sajtbundábanA klasszikus rántott csirkeszárny alternatívája. Fűszeresebb, markánsabb ízű, és a palacsinta-tésztába forgatás egy kicsit kisebb macera, mint panírozni.Hozzávalók:10 nagy csirkeszárny10 dkg liszt + a forgatáshoz1 dl száraz f… Tovább

0 megjegyzés: