2010. november 10., szerda

Rakott sütőtök


Az aktuális Ínyenc-ből van a recept, csak a paradicsom mennyiségén változtattam, szerintem túl sokat írt eredetileg és hokkaido tök helyett sonkatököt tettem bele. Nagyon finom, szerintem maradék bolognai raguból is lehet készíteni, a sütés-és a főzés miatt elég sokáig tart elkészíteni, de nem kell végig mellette állni, úgyhogy én azért “gyors”-nak titulálom. Mi tört burgonya helyett kis burgonyakrokettből ettünk mellé párat, mert igen erősen egyezik a véleményünk abban (is) hogy a főtt burgonya és a tört burgonya csak bizonyos szerencsétlen egészségügyi esetekben fogyasztható. Amúgy nem kell mellé túl sok köret, szerintem ha van előtte leves, akár el is hagyható – és akkor tényleg diétás tud maradni, mert se kalória se szénhidrát nincs benne sok.
Hozzávalók:
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors, cukor
  • 2-3 dl passzírozott paradicsom
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • egy pohár vörösbor
  • kakukkfű, szerecsendió
  • kb. fél sütőtök
  • 2 maréknyi reszelt sajt
A hagymát apróra vágom, és pár percig sütöm az olajon, majd hozzáadom a húst, és miután mindenhol kifehéredett, aláöntöm a  bort és a paradicsomot. Kevés cukorral, sóval, borssal, szerecsendióval és kakukkfűvel ízesítem, és kb. 30 percig főzöm, ha szükséges, lehet még önteni hozzá passzírozott paradicsomot, akkor jó, ha a főzési idő végén sűrű a szósz. A sütőtököt meghámozom, és kb. 3 mm vastag szeletekre vágom. A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy tűzálló tálba rétegzem a sütőtököt és paradicsomos ragut (nekem sütőtök volt a teteje). 20 percig sütöm, majd megszórom reszelt sajttal, és még 15-20 percre visszatolom a sütőbe. Forrón, tört burgonyával tálalom.
4 fős adag. kb. 490 kcal és 12 g szénhidrát adagonként. (burgonya nélkül)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csőben sült gombás-darált húsos tészta Ízvilágában kicsit hasonlít a bolognai ragus lasagnéhez, mert ezt is sajtos besamel, darált húsos paradicsomos ragu és tészta alkotja. Van azonban néhány lényeges különbség: sertéshús, gomba, és egyszerűbb összeállítani. A… Tovább
  • Gombás rizottó A rizottó az egyik kedvenc ételem, gyorsan elkészül, és mindig az évszaknak megfelelőn lehet variálni. És nem utolsósorban nem igényel sem sok edényt, sem különleges konyhai eszközöket. Ezért aztán kb. kéthetente egyszer a… Tovább
  • Csőben sült brokkoli Ritkán eszem brokkolit, mert „egyesek” a puszta említését sem bírják, a szagáról és a látványról nem is beszélve. Ezért amikor végre hozzájutottam, olyan formában akartam elkészíteni, hogy jól érvényesüljön az íze, és ne k… Tovább
  • Töltött káposztaAllergiás vagyok rá, úgyhogy nem hiszem, hogy egyhamar főzni fogom, de legyen meg a receptje…. Hozzávalók: 90 dkg - 1 kg darálnivaló hús (lehet fele sertés fele marha, vagy csak sertés) 20 dkg rizs 1 fej hagyma … Tovább
  • Nasi goreng A nasi goreng indonéz rizses egytálétel, amit általában reggelire esznek, és az előző napi maradék főtt rizsből készítik. Másfajta zöldségeket is lehet hozzá használni, sőt csirkehússal vagy garnélával is dúsítható, nem cs… Tovább

1 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Ez a recept kell nekem! Eszméletlenül jól néz ki! :-D