2010. november 24., szerda

Kakaós krémsajttorta

Minimális kommenttel: ‘úá’ és  habos-kókuszos-kakaós túrókrém állati jó. Már egy ideje gondolkoztam azon, hogy miért mindig túrós-mazsolás, meg túrós-citromos/citrusos (egyik sem kedvenc), és miért van, hogy a túró-csoki csak a rudiban ‘oké’. Aztán szembejött ez a krémsajttorta, és olyan megnyugtató volt, hogy ez nem csak az én kattanásom, hogy túró-csoki nem meg túró-mazsola.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 7 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 dkg kókuszreszelék
  • 1 tojássárgája

a töltelékhez:

  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 35 dkg krémtúró
  • 4 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg tejföl
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 evőkanál vanília-kivonat

A kókuszreszeléket (mindkét adagot) aprítóval finomabbra darálom, majd a tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrok, kibélelek vele egy 18/20 cm-es kapcsos tortaformát, és hűtőbe teszem, amíg elkészítem a tölteléket. A töltelékhez a cukrot és a tojássárgáját habosra keverem, majd hozzáadom a krémtúrót, a kakaóport, a vanília-kivonatot, a kókuszt és a tejfölt. Végül habbá verem a fehérjéket, és belekeverem azt is. A sütőt előmelegítem 160 fokra (légkeveréssel), a tölteléket a tésztába öntöm, és 90 percig sütöm. Próbálkoztam a porcukros díszítéssel (ahogy a recept is írta), de nagyon hamar elolvadt a cukor, és szinte semmi sem maradt a dekorációból.

18/20 cm átmérőjű torta lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Túrós-citromos palacsinta Újabb konyhai “játékom” van, egy Tefal tükörtojás/palacsinta-sütő. 4 mélyedés van a 25 cm-es serpenyőben, szóval nem “hagyományos” palacsintához való, hanem a mindenféle kisebb, pufibb angolszász változatokhoz. Ilyen, ami… Tovább
  • Túrós tojáskrém Magyarul is megjelent a BBC GoodFood. Én már a megjelenés napján beszereztem, és azt olvasgattam a villamoson hazafelé a tornáról. Ez egyébként mekkora “food-geek” dolog, farkaséhesen este recepteket olvasgatni a villamoson… Tovább
  • Cantuccini Még karácsony előtt, Mandy receptjeiből kiindulva sütöttem ezt a kétféle cantuccinit (ez meg ez volt az alap). Azt hiszem jövő karácsonynál előbb kell majd újra sütnöm, mert Levi nagy rajongója a reggeli keksz a kávé mellé … Tovább
  • Ananászos muffin Bedöglött a robotgépem, a habverő, az aprító és a turmix hiánya pedig hatással van a konyhai ténykedésemre. Különösen sütemény/desszert fronton. Kézi habverőm van, meg a két erős kezem. Nincs tejszínhab, csak puding, kevert… Tovább
  • Tejfölös-sajtos pogácsa Maxnál találtam ezt a pogácsa-receptet, és azt kell mondjam - az eddigi ezirányú próbálkozásaim alapján -  tényleg ez “A POGÁCSA”. Nekem nem lett annyira szép leveles, mint neki, úgyhogy kénytelen leszek újra megcsinál… Tovább

2 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Ilyen képekkel gyötörsz! Sajnálom,h nem jössz gbt-re megkóstolnám a sütiidet.

Lilla írta...

kb. 3x lett sötétebb mint a szakácskönyvben a képen .-) ami nem baaaaaaj. sőt. és most nem is olyan sötét kakaóport vettem, mint általában.