2010. július 7., szerda

Briós/kalács

Megkívántunk valami kalácsfélét, meg a nutella is nagyon régen ki van bontva (elég hihetetlen, de nálunk senki sem jár rá kanállal a kézben, mondjuk nálam ez kevésbé furcsa, mint egyeseknél). A bolti kalács-nutella páros viszont nálam évek óta a legerősebb rosszullétet okozó ételek egyike. Az egy dolog, hogy a túl sok élesztőtől ég a gyomrom, de a bolti kalácsokban lehet még valami adalékanyag, ami miatt 1-2 kis szelettől fél napra ki vagyok ütve.

Úgyhogy kézbe kellett venni a dolgokat. Persze kaland kell a hétvégére, kiderült, hogy az összes itthon fellelhető lisztféleségben kukacok parádéznak. Marhajó. eleve nem voltam túl emberbarát hangulatban. Úgyhogy kidobtunk mindent, kitakarítottuk a szekrényt (ilyenkor rossz hogy extra magas felső szekrény van a maga 4 polcával), és lementünk lisztet venni. réteslisztet nem vettünk, mert az lassan fogy, és épp kidobtunk pár kiló lisztet, legyen elég a sima finomliszt, az legalább elég gyorsan fogy.

Az alap a fánknál használt tészta volt, azzal a különbséggel, hogy nem volt benne rétesliszt, és a tej nagy részét savóval helyettesítettem, mert éppen volt egy tejfölkicsöpögtetős projectem.

Nagyon jó lett, a legjobb kalácsom eddig, és egyáltalán nem lehetett érezni rajta, hogy erősen redukált élesztőmennyiséggel dolgoztunk.

Hozzávalók:

  • 37,5 dkg liszt
  • 4 g porélesztő
  • 1 tojás + 1 tojás a tetejére
  • 2-3 evőkanál cukor + a tetejére
  • 6 dkg olvasztott vaj
  • 1,5 dl tej, ebből nekem most kb. 1 dl savó volt
  • kakaópor

A tészta hozzávalóit összekeverem, és néhány percig dagasztom, majd konyharuhával elfedve a kétszeresére kelesztem. Lisztezett deszkán átgyúrom, elfelezem, és a felét visszarakom a tálba amiben kelt. 1-2 kanálnyi kakaóport szórok a tálba, és belegyúrom a tésztába. A kétféle tésztából golyót formálom, kicsit ellapítom, egymásra teszem, és jó nagyra kinyújtom. Csíkokra vágom (én 3ra vágtam), feltekerem, majd mint a briósnál, csigát formázok belőle. Lehet persze kalácsot fonni belőle stb. A három óriás brióst lefedem konyharuhával, és kb. 1 óráig kelesztem, majd megkenem tojással, megszórom cukorral, és 200 fokos sütőben megsütöm.

3 óriási briós lesz belőle.

4 megjegyzés:

Moha írta...

Ez finom lehetett, de gondolom a redukált élesztőmennyiség nem 4 dkg, csak 4 g, ugye:)

Lilla írta...

igeeeeen. javítottam, köszi, elvette az eszemet a közelgő áramszünet :-)

Névtelen írta...

Kezembe került egy boltban kapható “kalács”, a komáromi illetőségű VITA-Sütő Kft. termékének címkéje. Tanulságos olvasmány volt. Ez állt rajta:

Finom fonott kalács - összetevők: búzaliszt, margarin (részben hidrogénezett növényi olajok és zsírok: pálmaolaj, repceolaj, víz, savópor, só, emulgeálószerek: szójalecitin, zsírsavak mono- és digliceridjei, savanyúságot szabályozó: citromsav, színezék: béta-karotin, aromák), cukor, élesztő, tejsavó, soványtejpor, tojáspor, só, emulgeálószerek: nátrium-sztearoil-2-laktilát, enzimek, savanyúságot szabályozó: kálcium-foszfátok, vanília-aroma, lisztjavítószer: aszkorbinsav, kalácsfény (fölözött tej, víz, növényi olaj, tejfehérje, módosított kukoricakeményítő), tartósítószer: kalcium-propionát.

A költői kérdés: nos, szerinted, akkor mitől vagy kiütve a bolti kalácstól? :(

Nomármost mi a franc lehet az a kalácsfény? No és a liszjavítószer? Miért kell javítani? Netán rossz lisztet használnak? De miért használnak rossz lisztet?
A pálmaolaj szerepe pedig teljességgel rejtélyes előttem.
Ugyanakkor nem értem, miért nem kötelező az ilyesfajta vegyipari termékek címkéjénfigyelmeztető halálfejet feltüntetni. Ez ugyanis nem egyéb, mint tömény méreg.

Lilla írta...

hát igen ez magyarázatot ad bizonyos dolgokra.
vicces ez a kalácsfény. mi csak megkenjük felvert tojással, az üzemben pedig legyártják a tojás hamisítását 5 különböző anyagból.
mondjuk még az aszkorbinsav a legjobb adalék a felsoroltak között (még jó hogy nem írják rá ennek örömére, hogy c-vitaminnal dúsított kalács).
ami inkább fura, hogy miért aszkorbinsavval és miért nem egy kanál sikérrel javítják a lisztet.
az meg egy vicc hogy a világ másik végéről hozott pálmaolajjal kell kalácsot sütni....