2009. március 6., péntek

Majonézes kukoricasaláta


Ennek az országnak a lakói rettentően édesszájúak. És túlsúlyosak. Édes a főzelék, édes a majonéz, édesek a paradicsomos ételek. Sok ételbe kell 1-2 csipet cukor, mint fűszer. De nem egy-két kanálnyi, amitől már édes lesz az ízhatás. Elég nagy sokk (volt) számomra, amikor belefutok az édes majonézekbe és tartármártásokba. Tizensokévig azt hittem, hogy az a "normális", ahogyan otthon készülnek ezek a dolgok, aztán rájöttem, hogy anyám erdélyi hozománya. Nem tudom kik terjesztik, hogy a magyar konyha jó. Nem az, az ami a köznyelv szerint a magyar konyha, a pörkölt-paprika-vegeta-kolbász-szalonna kombó egy tragédia. sikerült kinyírni a tradíciókat az elmúlt kb 100 évben.  Abbahagyom az ezen való puffogást, mert kb. akármeddig tudnám folytatni. Inkább jöjjön az én majonézes kukoricasalátám.

Hozzávalók:

  • 50 dkg mirelit kukorica
  • 1 fej hagyma
  • 1 dl majonéz
  • 12%-os tejföl
  • kevés mustár
  • só, bors

A kukoricát megfőzöm, leszűröm és félreteszem hűlni. A hagymát apróra vágom. Egy tálban elkeverem a majonézt a hagymával, kevés sóval és borssal (vagy nem is teszek egyáltalán borsot). Hozzáteszek kb. 2 dl tejfölt és egy teáskanálnyi mustárt. Ha kihűlt a kukorica, belekeverem. Ha nincs elég öntet rajta, akkor először tejföllel, majd majonézzel szaporítom. Megkóstolom, és ha szükséges megsózom. Minimális mennyiségű öntetet szoktam készíteni, részben diétás megfontolásból, részben azért, mert majonézes kukorica a neve, nem pedig kukoricás majonéz.

némi változtatással, de eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kókuszos keksztekercs Elég sok változata van, kávés, kávés-kakaós, csak kakaós, abban sincs „egyetértés”, hogy kell-e a tésztájába lekvár vagy sem. Én most kakaósat készítettem, és lekvárt sosem szoktam bele tenni. Sok receptben van a tésztában… Tovább
  • Sütőtökös-babos spagetti A sütőtök nagyon sokféleképpen fűszerezhető – szerecsendióval, zsályával, fahéjjal, chilivel – most chilit használtam. Ami azt illeti, kicsit túl sok chilit. Legalábbis az én ízlésem szerint ez már túl csípős volt, meg kel… Tovább
  • Sütőtökös burgonyapüré Olyan, mint egy bébi-étel: édeskés, színes és püré. Egyszerű és nagyszerű. Fűszeres húsokhoz kiváló köret (sült oldalashoz például), de még magában is el lehet belőle majszolni egy nagyobb adagot. Lehet bátrabban is fűszer… Tovább
  • Kandírozott gyümölcsös koszorú Ez már kicsit karácsonyi hangulatú sütemény, kandírozott gyümölcs, mogyoró, citromos cukormáz… Látványos, és könnyen elkészíthető, szerintem arra is alkalmas, hogy „villogjunk” vele a rokonok/ismerősök előtt. És nem maradt… Tovább
  • Kávés muffin vaníliakrémmel Még sosem kentem a muffinok tetejére krémet. Azt kell, hogy mondjam, ez hiba volt, nagy krém rajongó vagyok, és ez egészen új szintre emelte a műfajt. Lehet vajjal is elkeverni a vaníliás cukrot a krémhez, de nekem szimpat… Tovább

0 megjegyzés: