2009. március 18., szerda

Fusilli sonkás-borsós mártással


Kezdőknek és időhiánnyal küszködőknek ideális recept. Nem kell azon aggódni, hogy nyers a hús vagy nem nyers a hús, és a mártás annyi idő alatt elkészül, amíg megfő a tészta. A recept tejszínt ír, de általában tejföllel csinálom, gazdaságosabb, kevesebb kalória és nem érezni a végén a különbséget. Lehet mentával is petrezselyem helyett, de szerintem a mentát nem lehet lenyelni, csak kiköpni... 


Hozzávalók

  • 40 dkg száraztészta (fusilli)
  • 30 dkg mirelit (vagy friss) zöldborsó
  • 15-20 dkg főtt sonka vagy füstölt főtt tarja
  • 1 fej hagyma
  • 3 dl tejszín (tejföl 20%-os)
  • só, bors
  • szerecsendió
  • petrezselyem
  • 2 evőkanál olaj
  • 1-2 teáskanál citromlé
  • reszelt parmezán

A tésztát bő sós vízben megfőzöm, közben a hagymát felaprítom, és a sonkát vagy tarját vékony csíkokra vágom. Felhevítem az olajat és üvegesre párolom a hagymát. Hozzáadom a borsót, átforgatom, majd a tejszínben (tejfölben) fedő alatt 8 percig főzöm. Hozzákeverem a sonkát/tarját, sózom, borsozom, szerecsendióval és citromlével ízesítem. Kevés reszelt parmezánt keverek a mártásba. A petrezselymet apróra vágom és azt is hozzáadom. Összekeverem a mártást a megfőtt tésztával, és azonnal reszelt parmezánnal tálalom.


4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.


Kapcsolódó bejegyzések

  • Spagetti paradicsomos pulykával Ismét Stahl Judit-i alapokon (én nem tudom mi van mostanság, úgy tűnik most kezdtem el használni a DM-ben begyűjtött rengeteg szakácskönyvet), és ismét némi változtatással. Kicsit kevesebb hozzávalóból készítettem a szószt,… Tovább
  • Spárgakrémes tészta Hozzávalók: 30 dkg fettuccine/tagliatelle 50 dkg spárga 3 dl tejszín 1 mozzarella gömb (125 g) 2 gerezd fokhagyma só, bors parmezán A spárgát megtisztítom, 2-3 cm-es darabokra vágom, és a sípokat kül… Tovább
  • Sajtos makaróni II. Ehhez képest ez a  “fitness változat”. Vagy legalábbis a GoodFood szerint az. Egyébként minimálisat változtattam a recepthez képest, a chilit kihagytam, mert nem igazán szeretjük, a fokhagymát elfelejtettem, és kicsit t… Tovább
  • Penne tejszínes gombával Ez az, amikor a ‘zuram’ megfőzi helyettem/nekem a vacsorát, mert én már csak punnyadni tudok (és a kanapéról vezényelni szóbeli segítséget nyújtani). Ééééédi :-) Hozzávalók: 30 dkg penne 50 dkg gomba … Tovább
  • “Kínai sült tészta” Nem hiszem, hogy igazából sok köze van Kínához, viszont a kínai kifőzdékben árult zöldséges sült tésztára hasonlít. Néha szoktam hozzá “omlós csirkét” is sütni, de az esetek kb. felében csak magában esszük. De szószos ázsia… Tovább

1 megjegyzés:

Viktoria írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.