2009. március 17., kedd

Vöröslencse-sárgarépa krémleves


Igazi fogyókúrás, zsírszegény leves. Főzéskor arra kell figyelni, hogy nagyon könnyen odaég, ezért gyakran kell keverni. A joghurt, vagy a zsírszegény tejföl hozzáadása után már nem tanácsos tovább főzni, mert kicsapódik a fehérje. Nagyon sűrű lett, inkább főzelék álalga lett, mint leves, lehet, hogy ezen segítene a fedő alatt főzés, de a recept általam simeretlen okból fedő nélkülit javasol.


Hozzávalók:

  • 25 dkg vörös lencse
  • 30 dkg sárgarépa
  • levesbetétnek: 5 dkg száraztészta
  • 1,5 dl joghurt, vagy 12%-os tejföl
  • 1,5 liter víz
  • 1 teáskanál szárított zöldségkeverék (vagy a víz kb. fele legyen zöldségalaplé)
  • 1 szál szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagymaű
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • tálaláskor a tetejére apróra vágott petrezselyem

Megtisztítom a zöldségeket. Felkarikázom a sárgarépát, a zellert, felaprítom a hagymát és finomra vágom a fokhagymát. Egy nagyobb fazékban felmelegítem az olajat. Kb. 5 percig párolom benne a hagymát, a zellert, a sárgarépát és a fokhagymát. Hozzáadom a lencsét, felöntöm a vízzel, elkeverem benne a szárított zöldségkeveréket, sózom, borsozom. Fedő nélkül 15 percig főzöm (közben jó sokszor megkavarom). Kicsit hűlni hagyom, majd botmixerrel pürésítem. Egy másik edényben megfőzöm a levestésztát. Ha nem elég meleg a leves, visszateszem a tűzhelyre (a leszűrt tésztát bele lehet keverni, vagy külön adni csészében, ízlés dolga, én jobb szeretem külön tálalni). Miután levettem a tűzről, belekeverem a joghurtot vagy tejfölt, megkóstolom, ha szükséges utánaízesítem. Petrezselyemmel megszórva tálalom.


5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fokhagymás-babos pulyka Nagyon egyszerű, és kevés ügyködést kívánó babos egytálételt főztem – ráadásul túl sok edény sem kell hozzá, újabb piros pont. Elég sokat, két órát kell eltöltenie a sütőben, én fél óránként ellenőriztem, de ez végül feles… Tovább
  • Feketebab-chili Vettem egy kiló száraz fekete babot, amiből azt hiszem, elég sokféle ételt ki fogok tudni próbálni. Először egy vegetáriánus chilit készítettem, így akár böjtre is kiváló, de aki nem bírja hús nélkül megenni, tegyen bele e… Tovább
  • Kókuszos csirkenyársak Elsőre furcsának tűnhet a kókuszreszelékbe forgatott hús, pedig nem kéne az legyen, mandulát és diót viszonylag gyakran használunk húsételekhez, ezekhez pedig (felhasználási körben legalábbis) eléggé hasonlít a kókusz. Ola… Tovább
  • Sült csirke fokhagymamártással A legtöbb zöldség a sütőben teljesen más ízt kap, mint főzve vagy párolva. A különböző hagymák klasszikus példák erre, de érdemes kipróbálni a sült sárgarépát is. A hús mellett sült fokhagymát általában csak magában adják … Tovább
  • Póréhagymás rakott burgonya Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell… Tovább

3 megjegyzés:

Dulmina írta...

Egy tipp: Ha nem kevergeted folyton, hanem kis lángon csendesen fő, akkor nem megy szét a vörös lencse, és így nem is akar odaégni. Én mikor főzeléknek csinálom, csak a végén szoktam megkeverni, hogy "besűrítse önmagát", de azért ne egy álló krém legyen.

Lilla írta...

kössz. itt nem volt baj a szétfövés, mert úgyis kellett turmixozni. mondjuk az is kicsit nehezíti a dolgom, hogy új elektromos főzőlap - eddig gázon főztem - és nem érzem még teljesen. kicsit odaégős minden, pedig eddig soha nem volt ilyen gondom.

Dulmina írta...

Az elektromos főzőlap az tényleg egy más műfaj - egy időben én is főztem olyanon. A vastag aljú edényeket kedveltem hozzá, és különösen fontosnak éreztem, hogy sima legyen az aljuk és jól illeszkedjen a laphoz. Meg egy csomó minden alatt már jóval a vége előtt elzártam, és lefedve szépen megfőtt az étel a maradék hőtől.