2009. március 17., kedd

Vöröslencse-sárgarépa krémleves


Igazi fogyókúrás, zsírszegény leves. Főzéskor arra kell figyelni, hogy nagyon könnyen odaég, ezért gyakran kell keverni. A joghurt, vagy a zsírszegény tejföl hozzáadása után már nem tanácsos tovább főzni, mert kicsapódik a fehérje. Nagyon sűrű lett, inkább főzelék álalga lett, mint leves, lehet, hogy ezen segítene a fedő alatt főzés, de a recept általam simeretlen okból fedő nélkülit javasol.


Hozzávalók:

  • 25 dkg vörös lencse
  • 30 dkg sárgarépa
  • levesbetétnek: 5 dkg száraztészta
  • 1,5 dl joghurt, vagy 12%-os tejföl
  • 1,5 liter víz
  • 1 teáskanál szárított zöldségkeverék (vagy a víz kb. fele legyen zöldségalaplé)
  • 1 szál szárzeller
  • 1 fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagymaű
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors
  • tálaláskor a tetejére apróra vágott petrezselyem

Megtisztítom a zöldségeket. Felkarikázom a sárgarépát, a zellert, felaprítom a hagymát és finomra vágom a fokhagymát. Egy nagyobb fazékban felmelegítem az olajat. Kb. 5 percig párolom benne a hagymát, a zellert, a sárgarépát és a fokhagymát. Hozzáadom a lencsét, felöntöm a vízzel, elkeverem benne a szárított zöldségkeveréket, sózom, borsozom. Fedő nélkül 15 percig főzöm (közben jó sokszor megkavarom). Kicsit hűlni hagyom, majd botmixerrel pürésítem. Egy másik edényben megfőzöm a levestésztát. Ha nem elég meleg a leves, visszateszem a tűzhelyre (a leszűrt tésztát bele lehet keverni, vagy külön adni csészében, ízlés dolga, én jobb szeretem külön tálalni). Miután levettem a tűzről, belekeverem a joghurtot vagy tejfölt, megkóstolom, ha szükséges utánaízesítem. Petrezselyemmel megszórva tálalom.


5 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tonhalas-borsós spagetti Azon kívül, hogy gyorsan elkészül és finom, az a jó ebben a tésztában, hogy könnyen „halmentesíthető” azoknak, akik nem szeretik a halat (mint pl. én ugyebár). Annyit változtattam tehát az alább leírtakhoz képest, hogy a m… Tovább
  • Tejszínes-paradicsomos penne Közel egy hétig, legalább 6-7 boltban vadásztam a cserepes bazsalikomot, de nem sikerült egyetlen épkézláb példánnyal sem találkoznom – egy helyen volt egy, láthatóan beteg növény. Ez meglehetősen bosszantó, mert nem ártot… Tovább
  • Nachos marhahússal Én nem vagyok az a szenvedős-szenvelgős típus ha foci EB/VB van, férfi sem kell a háznál legyen ahhoz, hogy nézzem. Az egyedüli dolog ami zavar, hogy a popcorn-függő szomszédunk ilyenkor még gyakrabban hódol a szenvedélyén… Tovább
  • Gnocchi paradicsomszósszal és ricottával Két kedvenc a napokban: ricotta és gnocchi. Csak kár, hogy a paradicsom annyi levet engedett, és nem volt kedvem órákig főzni a 26-27 fokos lakásban, így nem lett olyan esztétikus, mint szerettem volna. Hozzávalók: 1… Tovább
  • Paradicsomos hagymaleves Maradt a vöröslencsés kenyérből pár szelet, magában már nem lett volna jó, mindenképp meg kellett pirítani. Hagymalevesre gondoltam mint felhasználási módra, de nem a szokásos franciát akartam elkészíteni, úgyhogy rögtönöz… Tovább

3 megjegyzés:

Dulmina írta...

Egy tipp: Ha nem kevergeted folyton, hanem kis lángon csendesen fő, akkor nem megy szét a vörös lencse, és így nem is akar odaégni. Én mikor főzeléknek csinálom, csak a végén szoktam megkeverni, hogy "besűrítse önmagát", de azért ne egy álló krém legyen.

Lilla írta...

kössz. itt nem volt baj a szétfövés, mert úgyis kellett turmixozni. mondjuk az is kicsit nehezíti a dolgom, hogy új elektromos főzőlap - eddig gázon főztem - és nem érzem még teljesen. kicsit odaégős minden, pedig eddig soha nem volt ilyen gondom.

Dulmina írta...

Az elektromos főzőlap az tényleg egy más műfaj - egy időben én is főztem olyanon. A vastag aljú edényeket kedveltem hozzá, és különösen fontosnak éreztem, hogy sima legyen az aljuk és jól illeszkedjen a laphoz. Meg egy csomó minden alatt már jóval a vége előtt elzártam, és lefedve szépen megfőtt az étel a maradék hőtől.