2009. november 4., szerda

Briós

brios1

Ízre szerintem tökéletes lett, a látványon még lenne mit finomítani, nem lett szép fényes a teteje, de ezen nagyon könnyű segíteni: egész tojással kell megkenni, nem csak tojásfehérjével, ahogy én tettem. Frissen-melegen a legfinomabb, vajjal, lekvárral, vagy csak magában kakaó mellé tépkedve.

Hozzávalók:

  • 65 dkg liszt
  • 2 tojássárgája
  • 7,5 dkg olvasztott vaj
  • 8 dkg cukor
  • 3,5 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • csipet só
  • cukor a tetejére
  • a kenéshez tojás

Az élesztőt és a cukrot elkeverem a tejben, és a kenyérsütő gépbe öntöm, beleteszem a tojássárgájákat és az olvasztott vajat. A tetejére szórom a lisztet és a sót, és elindítom a kelt tészta programot. Dagasztás közben ellenőrzöm, hogy megfelelő-e az állaga, nem kell-e esetleg még egy kis tej vagy liszt bele. Miután akkorára kelt, hogy kezdi elérni a fedelet, kiveszem, és lisztezett deszkán kb. maroknyi darabokat tépkedek belőle. Kicsit vastagabbra sodrom, mint az ujjam, és feltekerem, a belső végét úgy igazítom, hogy kicsit kiálljon. Akkor lesz szép sima a tekercs felülete, ha türelmesen, simára hengergetjük (nekem nem volt ehhez türelmem, látszott is sajnos a végeredményen), a kész csigákat sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, egymástól jókora távolságra. A tetejüket megkenem a tojással, és megszórom cukorral. Az első adagot hideg sütőbe teszem, és 170 fokon alsó-felső sütéssel aranybarnára sütöm. Közben a maradék tésztából is elkészítem a briósokat, ezeket meleg sütőben, rögtön az első adag után sütöm, mert volt idejük még kelni amíg a többi sült.

14 darab lett belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Aranygaluska Eltérő, hogy ki melyik részét preferálja az aranygaluskának, van, aki a tetejét, más az alját-szélét, én pedig a közepét szeretem a legjobban. Jó a ropogós teteje is, a pirult dió is finom a széleken. De a legeslegjobb a csu… Tovább
  • Grillezett csirke/halburger avokádóval Még mindig nem unom a hamburgereket :-) szerencsére Levi sem, úgyhogy folytathatom még egy darabig a témában való elmélyülést. Ez most egy tex-mex utralight (mivel chili nincs benne csak avokádó meg hamburgerzsemle meg ku… Tovább
  • Hamburger grillezett körtével és tárkonnyal A múlt heti bazsalikomos-mozzarellás után ma a grillezett körtés-tárkonyos burger volt a soros a “jegyzetfüzetemből”. Vagy ötletfüzet, vagy ‘must-have-list’, mindegy, a lényeg az, hogy még mindig van rajta pár hamburger-ter… Tovább
  • Pulykaburger Nem is próbálom tagadni, de szeretem a hamburgert, néha marhából, néha csirkéből/pulykából. Ez utóbbi nyilván szégyen, de itthon szívesebben állítom elő a csirkés változatot (vagy pulykásat - abból könnyebb szép nagy szele… Tovább
  • Sajtburger grillezett ananásszal Azt hiszem lassan ideje áttérnem a taco-ra és hasonlókra a hamburgerekről :-) Azért még van pár ötletem, de lehet, hogy visszább lépek a heti kettőről… Totál fura érzés, hogy a húsfogyasztásom fele marhahús, mondjuk ez a ta… Tovább

0 megjegyzés: