2009. november 4., szerda

Karfiolos rakott burgonya

rakott1

A klasszikus kolbászos tojásos rakott krumplit nem szeretem, ez a sajtos póréhagymás mártással nyakon öntött karfiolos változat viszont bármikor jöhet. Ha nem találunk koktélparadicsomot, paradicsomkarikákat, vagy aszalt paradicsom darabokat is tehetünk bele. Másnap is finom, jól lehet szállítani és melegíteni, sajnos összeállítani nem két perc, és sok mosatlannal jár, de szerintem megéri.

Hozzávalók:

  • 60 dkg burgonya
  • 50 dkg karfiol (tisztítva)
  • 2 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál liszt
  • 1 póréhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kávéskanál pirospaprika
  • 2-3 evőkanálnyi apróra vágott petrezselyem
  • 3 dl tej
  • kb. 4 maréknyi reszelt sajt
  • só, bors
  • pár szem (10-15 dkg) koktélparadicsom

A burgonyát meghámozom, és kis kockákra vágom, a karfiolt beáztatom, hogy kijöjjön belőle a homok és a bogarak (ha vannak), majd rózsáira szedem. Mindkét zöldséget, külön-külön 10 percre forrásban lévő vízbe dobom, majd leszűröm. A póréhagymát felkarikázom, és az áttört fokhagymagerezddel a felolvasztott vajon pár percig párolom, majd megszórom a liszttel, és még egy percig pirítom. Lehúzom a tűzhelyről, folyamatos keverés mellett hozzáöntöm a tejet, elkeverem benne a paprikát, a petrezselymet és a sajtot, sózom, borsozom, majd közepes lángon felforralom. A sütőt előmelegítem 180 fokra, és előveszek egy kisebb tepsit vagy tűzálló tálat. A tál aljában elosztom a karfiolrózsákat, közéjük rakom a koktélparadicsomokat, és a tetejére szedem a burgonyát. A póréhagymás sajtmártást egyenletesen elosztom a burgonya tetején, és megszórom még kb. 2 maréknyi reszelt sajttal. Addig sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején (légkeveréssel ez nekem kb. 25 perc volt), tálalás előtt pár percig hűlni hagyom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: