2009. november 19., csütörtök

Mogyoróvajas keksz

keksz1

Nagyszerű omlós keksz ropogós mogyoróval és rizsszemekkel. Ha nincsen darabos, csak sima mogyoróvajunk, érdemes hozzákeverni pár (kb. 3) evőkanálnyi összevágott, sózatlan, pirított földimogyorót. Kekszet sütni egyszerű, és már a legkisebbeket is be lehet vonni, biztosan élvezettel nyomkodják a tésztát a puffasztott rizsbe. Az ősz hidegebbre fordultával egyre többször esik jól a délutáni testet-lelket melengető sütögetés.

Hozzávalók:

  • 10 dkg puha vaj
  • 10 cukor
  • 10 dkg darabos mogyoróvaj
  • 15 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás
  • puffasztott rizs (kb. 3-4 dkg kellett)

A vajat és a cukrot habosra keverem, hozzáadom a tojást, és addig folytatom a keverést, amíg (nagyjából) homogén lesz. A sütőt előmelegítem 190 fokra (légkeverés) és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A vajas keverékhez adom a mogyoróvajat, és simára keverem. A lisztet egy tálba szitálom és összekeverem a sütőporral, majd 3-4 adagban a tésztába dolgozom. Egy tányérba szórom a puffasztott rizst. A tésztából teáskanálnyi adagot teszek a kezembe, golyóvá formázom, beleteszem a puffasztott rizsbe, kicsit meglapogatom, hogy beleragadjon a rizs, és a tepsibe teszem. Kb. 20 perc alatt megsütöm, és a tepsiben hagyom kihűlni.

Kb. 25 darab lesz belőle. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sáfrányos rizottó A sáfrány a középkorban Magyarországon is elterjedt fűszer volt, termesztették is, és használták is. Azóta „kiment a divatból”, leginkább olasz és spanyol receptekben lehet vele találkozni, és a legtöbb helyen kapható sáfr… Tovább
  • Sült csirkecomb körtés-sajtos rizzsel Volt négy csirkecomb a fagyasztóban, és némi gorgonzola a hűtőben, amit némi gondolkodás után a következő formában párosítottam össze. Egy darabig még a gorgonzola-mártáson is gondolkodtam, de aztán arra jutottam, hogy a m… Tovább
  • Sonkás-borsós rizottó Hasonló rizottó volt már a blogon, ez most azonban egy húsvétra hangolt verzió, sonkával és zöldség- vagy csirkealaplé helyett a sonka főzőlevében puhára fövő rizzsel. Nálunk „magában” kenyérrel, retekkel és tormával nem f… Tovább
  • Paradicsomos sült rizs Szokás szerint csak akkor jöttem rá, hogy megint lecsó-ízű ételt főztem, amikor a kész rizsről levettem a fedőt. A recepteket olvasva sosem, „rakom össze” magamban, hogy amiben paradicsom és paprika van (akkor is, ha az ka… Tovább
  • Mangós krémsajttal töltött rizottópogácsák Általában eléggé kezdőknek (is) való ételeket szoktam főzni, ez egy kivétel. Nem volt leányálom a rizspogácsák krémsajttal való megtöltése és zsemlemorzsába forgatása, és féltem attól, hogy sütés után/közben szét fognak es… Tovább

0 megjegyzés: