2010. november 24., szerda

Kakaós krémsajttorta

Minimális kommenttel: ‘úá’ és  habos-kókuszos-kakaós túrókrém állati jó. Már egy ideje gondolkoztam azon, hogy miért mindig túrós-mazsolás, meg túrós-citromos/citrusos (egyik sem kedvenc), és miért van, hogy a túró-csoki csak a rudiban ‘oké’. Aztán szembejött ez a krémsajttorta, és olyan megnyugtató volt, hogy ez nem csak az én kattanásom, hogy túró-csoki nem meg túró-mazsola.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 15 dkg liszt
  • 2 evőkanál kakaópor
  • 7 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • 3 dkg kókuszreszelék
  • 1 tojássárgája

a töltelékhez:

  • 2 tojás
  • 8 dkg cukor
  • 35 dkg krémtúró
  • 4 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg tejföl
  • 3 dkg kakaópor
  • 1 evőkanál vanília-kivonat

A kókuszreszeléket (mindkét adagot) aprítóval finomabbra darálom, majd a tészta hozzávalóiból omlós tésztát gyúrok, kibélelek vele egy 18/20 cm-es kapcsos tortaformát, és hűtőbe teszem, amíg elkészítem a tölteléket. A töltelékhez a cukrot és a tojássárgáját habosra keverem, majd hozzáadom a krémtúrót, a kakaóport, a vanília-kivonatot, a kókuszt és a tejfölt. Végül habbá verem a fehérjéket, és belekeverem azt is. A sütőt előmelegítem 160 fokra (légkeveréssel), a tölteléket a tésztába öntöm, és 90 percig sütöm. Próbálkoztam a porcukros díszítéssel (ahogy a recept is írta), de nagyon hamar elolvadt a cukor, és szinte semmi sem maradt a dekorációból.

18/20 cm átmérőjű torta lesz belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokoládés túrótorta A ribizlis túrótortának már az első falatánál eszembe jutott, hogy jó-jó, de ez rémesen ribizlis savanyú, sokkal jobban csúszna nekem gyümölcs helyett egy kis étcsokoládés ganache-sal a tetején. És valóban. Szerintem sokka… Tovább
  • Ribizlis túrótorta Az eredeti a NLK-s recept lett volna, ha nem olyan hanyagul olvasom el, ahogyan szoktam, illetve ha nem hagyok ki/helyettesítek egyes anyagokat élből mással. Így aztán több változtatás lett benne, mint eredetileg akartam. … Tovább
  • Joghurtos túrófagylalt meggyöntettel Utolért a végzet. Nekiálltam a fagyigép nélküli fagylaltgyártásnak. Az egy dolog, hogy ahogy öregszem (ez mondjuk 26 évesen elég jól hangzik) leszek én is egyre jobban egészség-bolond (mondjuk szerencsére nem a nagy magyar… Tovább
  • Meggyes túrókrém Ez teljesen egy hűtő-ürítős, dobáljunk bele mindent-ami-van-itthon desszert. Sütöttem egy adag habcsókot mert hétvégén „eton mess”-t akarok készíteni, minden más ebből-abból maradt. Azonnal el kell fogyasztani, hogy a habc… Tovább
  • Sonkás-túrós quiche Eredetileg nem borsót, hanem sóskát akartam tenni a töltelékbe, mert ismét szüretelhetővé vált az erkélyen a sóska, de amikor kimentem, hogy az elgondolást tett kövesse, döbbenten láttam a sóskán és a petrezselymen randalí… Tovább

2 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Ilyen képekkel gyötörsz! Sajnálom,h nem jössz gbt-re megkóstolnám a sütiidet.

Lilla írta...

kb. 3x lett sötétebb mint a szakácskönyvben a képen .-) ami nem baaaaaaj. sőt. és most nem is olyan sötét kakaóport vettem, mint általában.