2010. november 11., csütörtök

Kókusztejes sütőtökleves

A szokásos tejszínes-szalonnás sütőtökleves helyett, most curry-s-kókusztejest főztem. Hát nagyon jó ez is, nem is tudok dönteni, hogy melyik a kedvenc a kettő közül. Szerintem egyik nap ez a másik nap amaz.  Nem raktam bele túl sok curryt, nem akartam, hogy elnyomjon minden más ízt, és Levi még rakott a saját adagjába egy kis gyömbért (nálam az abszolút ellenség, teljességgel ehetetlen kategória mint a római kömény és a fahéj), de hardcore júzerek még chilipaprikával is fokozhatják a fűszerezést.

Hozzávalók:

  • sült sütőtök (tisztítás előtt 1 kilós darab)
  • 1 hagyma
  • 1 doboz (400 ml) kókusztej
  • curry (én nem túl erős curry-s mangó szószt használtam)
  • só, bors
  • (gyömbér)
  • 1 evőkanál vaj
  • víz/zöldségalaplé

A megolvasztott vajon pár percig sütöm az apróra vágott hagymát, majd hozzáadom a tök kikapart húsát, és átforgatom. Hozzákeverem a curryt, felöntöm a kókusztej nagy részével, összeturmixolom, majd visszateszem a tűzhelyre, és annyi zöldségalaplevet adok hozzá, hogy megfelelő legyen a sűrűsége. Sóval, borssal (ha kell, még egy kis curryvel) fűszerezem, összeforralom, és a félretett kókusztejjel díszítve tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sütőtökös lepény Ismét egy hétközbeni minimál-sütés, csak megpakoltam az előre nyújtott leveles tésztát, betoltam a sütőbe, és fél óra alatt elkészült a vacsora. Erre is igaz az, ami az összes hasonló ételre, hogy kis adagban előételként i… Tovább
  • Sütőtökös lencseleves Volt némi maradék sütőtököm… Ez ugye önmagában még nem kuriózum nálam télen, de most nem csak „sima” levest akartam belőle főzni, és ahhoz nem is volt elég, hanem valami más mellé elhasználni. A kamraszekrény átvizsgálása … Tovább
  • Mézes sült csirkecomb sütőtöksalátával A tesztközönségem szerint a hús is jó volt, de az almás sütőtök még annál is finomabb. Pár perc alatt elfogyott a maradék a tálból „magában”, csirkecomb nélkül. Szerintem pedig a hús volt finomabb, nekem kicsit furcsa a hi… Tovább
  • Sütőtökös burgonyapüré Olyan, mint egy bébi-étel: édeskés, színes és püré. Egyszerű és nagyszerű. Fűszeres húsokhoz kiváló köret (sült oldalashoz például), de még magában is el lehet belőle majszolni egy nagyobb adagot. Lehet bátrabban is fűszer… Tovább
  • Sütőtökös-babos spagetti A sütőtök nagyon sokféleképpen fűszerezhető – szerecsendióval, zsályával, fahéjjal, chilivel – most chilit használtam. Ami azt illeti, kicsit túl sok chilit. Legalábbis az én ízlésem szerint ez már túl csípős volt, meg kel… Tovább

2 megjegyzés:

GasztroRéka írta...

Nagyon jól néz ki! Megenném! Tegnap a Trófeában keményítős vagy rántásos, nem tudom eldönteni levest kóstoltam, hát nem jött be. Minek a sütőtökhöz sűrítő? Hiányzott már a blogod, de Japánban rá sem mertem nézni, mert mindig éhes voltam vagy az ételtől rosszul voltam.

Lilla írta...

jó kérdés... hogy még több vizet lehessen önteni 1 kiló tökhöz... nekem mindig az a "bajom" a sütőtöklevessel, hogy egyre csak önteni kell bele a vizet/tejszínt/alaplevet, mert megáll benne a kanál.
barátnőm szülei is voltak japánban, ők sem bírták a kosztot, aztán kerestek egy kfc-t és a szintén megkönnyebbült amerikai turisták között ettek. hoztak egy kis üveg szakét, ami évek óta nem akar elfogyni... senki sem bírja lenyomni a torkán olyan rossz