2013. október 22., kedd

Körtés sütőtök leves

A sokadik sütőtök leves, most almával/körtével. És curryvel. És pisztáciával a tetején.

Hozzávalók:

  • 1 kg sütőtök a sütőben megsütve
  • 1 nagy hagyma
  • 2 körte (vagy alma), meghámozva, kimagozva, felkockázva
  • 1-2 evőkanál curry (fűszerkeverék)
  • só, bors
  • 2-3 csésze kókusztej (nálam egy csésze tejszín)
  • 2-3 csésze alaplé
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • a tálaláshoz pisztácia és koriander/petrezselyem

A hagymát apróra vágom és az olajon közepesnél magasabb hőmérsékleten üvegesre párolom. Hozzáadom a curry-t és a körtét és 5 percig együtt párolom. Hozzáadom a sütőtököt, az alaplevet és a kókusztejet (vagy tejszínt). Felforralom, pár percig főzöm, majd simára turmixolom. Ha szükséges, hígítom és sózom-borsozom. Tálaláskor petrezselymet (vagy koriandert) és összevágott pisztáciát szórok a tetejére.

Eredetileg innen.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Minestrone (vagy legalábbis valami olyasmi)Sajnos a zöldségleveseket nem tudom olyan szépen fényképezni, mint szeretném, ezért nem is tenném ezt most ki. A minestrone receptekkel az a bajom, hogy általában kell hozzájuk tíz különböző zöldség, de mindegyikből csak egy … Tovább
  • Spárgakrémleves csirkével Levest viszonylag ritkán szoktam spárgából készíteni, pedig finom, és egyszerű, de nem vagyok túl „leveses”, ezért általában eszembe sem jut ez az opció. Most azonban már kitaláltam a szombati főfogást, és volt még egy kis… Tovább
  • Sütőtökös lencseleves Volt némi maradék sütőtököm… Ez ugye önmagában még nem kuriózum nálam télen, de most nem csak „sima” levest akartam belőle főzni, és ahhoz nem is volt elég, hanem valami más mellé elhasználni. A kamraszekrény átvizsgálása … Tovább
  • Kókusztejes kukoricaleves Ez is csak nevében leves, inkább egytálétel, jó sűrű, tésztával, zöldséggel és hússal. Koktélrákkal lenne az igazi, azt azonban a csirkével ellentétben nem az elején kell hozzáadni, hanem a végén, a zöldségekkel és a tészt… Tovább
  • Zöldségleves Nagyjából három kategóriába szoktam sorolni a leveseket: vannak a krém és/vagy egy zöldségből készülők, vannak a húsosak és van „A zöldségleves”. Semmi extra, az összes közül a legegyszerűbb, teljesen hagyományos, pirospap… Tovább

0 megjegyzés: