2013. október 6., vasárnap

Spenótos pite

pite.jpg

Megint EveryDay Food és Sarah Carey. Annyira jókat főz. És annyira gyorsan elkészülnek az ételek, amiket főz. És így még én is megeszem a spenótot. Mondjuk az már egy ideje világossá vált, hogy a nagyra nőtt spenót elég rossz, és a legrémesebb ami a spenóttal történhet, az a spenótfőzelék. Szétfőzött, szétturmixolt, rémesre fűszerezett (pedig szeretem a fokhagymát) borzalom. És vesszen minden, amiben beáztatott kenyér van. Brrrrrr még ha nem én csinálom, csak tudom, hogy benne van, akkor is kizárt.
De ez nem ilyen, mirelit leveles spenótból 10 perc alatt össze lehet rakni, aztán csak türelmesen ki kell várni amíg megsül.

Hozzávalók:

  • 1 nagy vagy 2 kis tojás
  • 5 dkg feta
  • 1 hagyma
  • 15 dkg ricotta
  • 10 dkg spenót – fagyasztott leveles felengedve és kinyomkodva (és utána kimérve) vagy friss összevágva, megpárolva és kinyomkodva/lecsöpögtetve (és utána kimérve!)
  • só, bors
  • 3 réteslap
  • olaj

A hagymát apróra vágom, és egy kevés olajon üvegesre párolom. Összekeverem a spenótot, a ricottát, a tojást, a morzsolt fetát és a hagymát. Sózom, borsozom, és egy sütőtálba kanalazom. A réteslapokat megkenem olajjal, és kicsit “összegyűrve” egyesével a spenótos töltelék tetejére teszem.
Előmelegített sütőben, 180 fokon addig sütöm, amíg a réteslap megpirul a tetején (kb. 25-30 perc).

2-3 adag lesz belőle.

Én a maradék réteslapokat 3-3 csíkra vágtam, elosztottam rajtuk a maradék ricottát, melléraktam egy kis összevágott tejcsokoládét, feltekertem és megsütöttem. Afféle ricottás-csokoládés minirétes lett belőle.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Spárgás-gombás pite Újabb spárgás fogás, ezúttal fehér spárgából. A fehér spárgát a napfénytől elzárva, takarva nevelik, ezért nem alakul ki benne klorofil. Hátránya, hogy gyorsabban szárad ki, az egészet meg kell pucolni, és kevesebb értékes… Tovább
  • Grillezett csirkemell fokhagymás cukkínivel Az egyik kedvenc párosításom a cukkíni fokhagymával. Külön-külön is nagyon szeretem, de együtt valami mesés. Ez a köret ideális grillezett húsok mellé. Szerintem hidegen is fogyasztható, mint a tzaziki – nagyobb családi/ba… Tovább
  • Mákos guba Nem vagyok nagy rajongója a mákos gubának, magamtól soha sehol nem választanám. A máknak sokkal jobb helye van a pozsonyi kifliben. De kicsit elszámoltam a szükséges kiflimennyiséget, úgyhogy el kellett készítenem életem e… Tovább
  • Medvehagymás lepény Az alap quiche lorraine-t turbóztam egy kis medvehagymával. Nagyon finom volt, ebben mondjuk része volt az igen bőkezűen mért szalonnának. (Nem azért mert ’férfiember’ is van a háznál, hanem mert finom). Hozzávalók: 1… Tovább
  • Pizza Nagyon szeretem a pizzát – ropogós tészta, paradicsomszósz, sajtszeletek – szinte az összes kedvenc egy helyen. A vastag zsírban tocsogós aljú rendelt pizzákat viszont nagyon nem szeretem. És várni is nagyon utálok. A mire… Tovább

0 megjegyzés: