2014. február 8., szombat

Sajtos makaróni – “Végigfőzni a Meatless-t”

Azt írta a könyv, hogy ez a szokásosnál “könnyebb” verzió (nem elkészítésre, hanem kalóriára). Hááát azokkal az adagokkal biztosan, 6 dkg tészta két főre még szerintem is nagyon kevés, úgyhogy a receptből kiindulva kicsit átvariáltam a mostanában szokásos mac’n’cheese receptemet.

Hozzávalók:

  • 10 dkg kisméretű, “kanyarodós” tészta*
  • 1 marék kukoricapehely, kicsit összetörve
  • 4-4,5 dl tej
  • 2 dkg vaj
  • 2 evőkanál liszt
  • 1 teáskanál mustár
  • szerecsendió
  • 2 evőkanál frissen reszelt parmezán
  • 6 dkg cheddar, lereszelve
  • pár paradicsomkarika

*magyar termékeket általában szarvacskának hívják, az angolt macaroni-nak, az olaszt megint máshogy, én olyan durumtésztát szoktam ehhez venni, aminek 6-7 percnél nem több a főzési ideje, hogy minél kevesebb ideig kelljen a sajtmártásban főzni (hogy kisebb eséllyel égessem oda az alját…)

A vajból, a lisztből és a tejből besamelt főzök. A kétfél sajtból 1-1 evőkanálnyit a kukoricapehelyhez keverek,a  többit belekeverem a besamelbe. Sóval, mustárral, szerecsendióval fűszerezem. Hozzáadom a tésztát, és gyakori keverés mellett a tészta főzési idejénél két perccel kevesebb ideig főzöm.
Átteszem egy sütőtálba (egy nagyobba vagy két egyszemélyesbe,a  tetejére rakom a paradicsomkarikákat, rászórom a sajtos kukoricapelyhet, és előmelegített, 180 fokos sütőben 20 percig sütöm. A sütőből kivéve tálalás előtt pár percig hűlni hagyom.

2 adag lesz belőle

0 megjegyzés: