2014. február 4., kedd

Kávés-fehércsokoládés benyomott keksz

Kissé sok vajat vásároltam, úgyhogy sütni kellett. Meg amúgyis két este alatt ledaráltam egy Hannah Swensen könyvet, úgyhogy két vágyam volt: keksz és kávé. Egy-egy kötet napokra megemeli a koffein-fogyasztásomat. És a kekszét is. Veszélyes.
Fogtam egy régebbi, jól bevált benyomott keksz receptemet, és megváltoztattam az ízesítést. Kakaó helyett kávé került a tésztába, a mélyedésekbe pedig fehércsokoládét raktam.

Hozzávalók:

  • 2 és 1/3 csésze* liszt
  • 2 evőkanál instant kávé
  • 22 dkg puha vaj
  • 1 csésze cukor + kevés a forgatáshoz
  • 1 nagy (L-es) tojás
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • csipet só

a közepébe:

  • 12 dkg fehércsokoládé
  • 5 dkg vaj
  • dekorcukor

*1 csésze = 2,25 dl

A vajat habosra keverem a cukorral, majd alaposan beledolgozom a vanília-kivonattal összekevert instant kávét és a tojást. A lisztet több részletben a tojásos-vajas keverékhez adom (egy tálas mixer az egész kevergetést elintézi).
A sütőt előmelegítem 180 fokra és két tepsit kibélelek sütőpapírral. A tésztából kb. 2 cm átmérőjű golyókat formázok, meghempergetem cukorban, és egymástól 3 cm távolságra a tepsibe teszem. 5 percig sütöm, majd kiveszem és karalábévájóval mélyedést nyomok a közepükbe. Visszateszem a sütőbe és 5 perc alatt készre sütöm (nem szabad kiszárítani!).
Miközben hűl, elkészítem a tölteléket. A vajat és az összetört csokoládét egy tálba teszem, és forró víz fölé teszem. Miután összeolvadt, és simára kevertem, félreteszem kicsit hűlni. Egy kanállal (vagy zacskót használva “habzsáknak”) megtöltöm a kekszeket, szórok rájuk dekorcukrot, és félreteszem, hogy a töltelék megdermedjen.

2,5 tepsinyi lesz belőle.

0 megjegyzés: