2014. február 24., hétfő

Pizza – “Végigfőzni a Meatless-t”

Kicsit féltem, hogy részben teljes kiőrlésű lisztből készül a tészta, biztos az íz helyett a roppant-egészséges-vonal dominál majd, de nem.
Mindig egy megoldandó probléma, hogy vasárnap délben, jóga után farkaséhesen és fáradtan mit ebédeljünk. Ez a recept nagyon jó választás volt, a tésztát előző nap bedagasztottam, és a hűtőbe raktam éjszakára, reggel indulás előtt kiraktam a pultra, így pont megfelelő állagú lett mire hazaértünk. A szószt is megfőztem este, így csak az összeállítás és a sütés maradt. Azzal pedig éhesen is megbirkózom. Sokkal többel azért nem.

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 2/3 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 1 csésze búzaliszt
  • 2/3 csésze langyos víz
  • 2 g porélesztő
  • 1 kávéskanál só
  • 1 evőkanál olívaolaj + egy kevés a tál kikenéséhez

a paradicsomszószhoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 hámozott egész paradicsomkonzerv (40 dkg), a paradicsom kicsit összevágva (vagy kézzel széttépkedve)
  • só, bors
  • 1 teáskanál oregánó

a tetejére:

  • mozzarella
  • friss bazsalikom

A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát dagasztok (még egy kis vízre vagy lisztre szükség lehet), és kiolajozott tálban, lefedve a kétszeresére kelesztem – vagy a meleg szobában kb. 1 óra alatt, vagy a hűtőben 12-18 óra alatt. Hűtőben kelesztés esetén, érdemes minimum fél órával a sütés előtt kivenni.

A paradicsomszószhoz egy lábasban összekeverem az összes hozzávalót. Felforralom, és 30-40 percig főzöm. Kicsit be kell sűrűsödnie. Közben időnként megkeverem, és a paradicsomdarabokat kanállal szétnyomkodom. Hűlni hagyom, majd leszűröm.

A sütőt előmelegítem – olyan melegre, amit csak tud – nálam ez 250 fok, vannak 275 és 300 fokos maximumú sütők is, az még jobb, de figyelni kell a sütésnél, mert pár perc alatt megsül. Alsó-felső sütést, vagy légkeverést választok, és egy tepsit is bent hagyok, legyen forrósodjon fel az is mert a forró tepsibe fogom átemelni az összeállított pizzát.

A kész pizzatésztát két részre osztom, és a tészta feléből lisztezett felületen egy nagy kört nyújtok (vagy kézzel kihúzkodom). Megkenem a paradicsomszósz felével, és mozzarellát pakolok a tetejére. Kiszedem a forró tepsit, átemelem bele a pizzát, és pár perc alatt megsütöm. A másik felével hasonlóan járok el. Bazsalikommal megszórva tálalom.

2 vékonytésztájú, kb. 30 cm-es pizza lesz belőle, 2-3 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Paradicsomsaláta Semmi extra, az egyetlen csavart a koriander jelenti. Aki nem tud megbarátkozni a koriander ízével – állítólag vagy nagyon szereti valaki, vagy nagyon utálja -, az használjon petrezselymet. Igazi fogyókúrás saláta, mert ne… Tovább
  • Lecsós csirke Kicsit megtévesztő a cím, mert ez a lecsó nem a magyar lecsó, hanem az olaszok peperonata-ja. Úgyhogy se zsír se pirospaprika se hasonló dolgok. Csak hagyma, paprika és paradicsom. A hámozott, darabolt paradicsomot termész… Tovább
  • Csirke burgonyapüré paplan alatt – aka pásztorpite Sajnos nem túl fotogén, de nagyon ízletes és egyszerű egytálétel, ráadásul a burgonyapüré különböző fűszerezésével könnyen változatossá tehető. Használhatunk hozzá különböző zöldfűszereket, fokhagymát, vagy már zöldségekbő… Tovább
  • Avokádós csirkesaláta Maradék grillezett csirkehúst is lehet használni ehhez az avokádóval dúsított görög salátához. Az avokádó gyorsan oxidálódik (ezen segít valamennyit a citromlé, de teljesen az sem tudja megállítani), ezért elkészítés után h… Tovább
  • Húsgolyók paradicsomos dippel Húsgolyókat kívántam. Felmerült az is, hogy svéd húsgolyókat próbálok kreálni, de ezt végül elvetettem, részben azért, mert kicsit sok paradicsomot vásároltam az aszaláshoz, és a maradékot mindenképpen fel akartam használn… Tovább

0 megjegyzés: