Kicsit féltem, hogy részben teljes kiőrlésű lisztből készül a tészta, biztos az íz helyett a roppant-egészséges-vonal dominál majd, de nem.
Mindig egy megoldandó probléma, hogy vasárnap délben, jóga után farkaséhesen és fáradtan mit ebédeljünk. Ez a recept nagyon jó választás volt, a tésztát előző nap bedagasztottam, és a hűtőbe raktam éjszakára, reggel indulás előtt kiraktam a pultra, így pont megfelelő állagú lett mire hazaértünk. A szószt is megfőztem este, így csak az összeállítás és a sütés maradt. Azzal pedig éhesen is megbirkózom. Sokkal többel azért nem.
Hozzávalók:
a tésztához:
- 2/3 csésze teljes kiőrlésű tönkölyliszt
- 1 csésze búzaliszt
- 2/3 csésze langyos víz
- 2 g porélesztő
- 1 kávéskanál só
- 1 evőkanál olívaolaj + egy kevés a tál kikenéséhez
a paradicsomszószhoz:
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 hámozott egész paradicsomkonzerv (40 dkg), a paradicsom kicsit összevágva (vagy kézzel széttépkedve)
- só, bors
- 1 teáskanál oregánó
a tetejére:
- mozzarella
- friss bazsalikom
A tészta hozzávalóiból rugalmas tésztát dagasztok (még egy kis vízre vagy lisztre szükség lehet), és kiolajozott tálban, lefedve a kétszeresére kelesztem – vagy a meleg szobában kb. 1 óra alatt, vagy a hűtőben 12-18 óra alatt. Hűtőben kelesztés esetén, érdemes minimum fél órával a sütés előtt kivenni.
A paradicsomszószhoz egy lábasban összekeverem az összes hozzávalót. Felforralom, és 30-40 percig főzöm. Kicsit be kell sűrűsödnie. Közben időnként megkeverem, és a paradicsomdarabokat kanállal szétnyomkodom. Hűlni hagyom, majd leszűröm.
A sütőt előmelegítem – olyan melegre, amit csak tud – nálam ez 250 fok, vannak 275 és 300 fokos maximumú sütők is, az még jobb, de figyelni kell a sütésnél, mert pár perc alatt megsül. Alsó-felső sütést, vagy légkeverést választok, és egy tepsit is bent hagyok, legyen forrósodjon fel az is mert a forró tepsibe fogom átemelni az összeállított pizzát.
A kész pizzatésztát két részre osztom, és a tészta feléből lisztezett felületen egy nagy kört nyújtok (vagy kézzel kihúzkodom). Megkenem a paradicsomszósz felével, és mozzarellát pakolok a tetejére. Kiszedem a forró tepsit, átemelem bele a pizzát, és pár perc alatt megsütöm. A másik felével hasonlóan járok el. Bazsalikommal megszórva tálalom.
2 vékonytésztájú, kb. 30 cm-es pizza lesz belőle, 2-3 fős adag.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése