2014. február 28., péntek

Grillezett polenta és balzsamecetes gomba – “Végigfőzni a Meatless-t”

Alapvetően nem vagyok nagy puliszka/polenta rajongó, de kiderült, hogy így ropogósra sütve, több más hozzávalóval egy tányéron nagyon jó. A grillezés nagyon sokat dob rajta. A grillezés azért erősen idézőjeles, mert lusta voltam elővenni a grillserpenyőt, úgyhogy sima teflonserpenyőben, kevés olajon sütöttem ropogósra.

Hozzávalók:

  • polenta, kivajazott tepsibe simítva, 1-1,5 cm vastag rétegben, kihűtve
  • csiperke, lehetőleg barna
  • olívaolaj
  • fokhagyma
  • balzsamecet
  • friss zöldfűszerek, lehetőleg petrezselyem és kakukkfű
  • só, bors
  • rukkola
  • parmezánforgácsok

Egy tálkában összekeverek 1:1 arányban olívaolajat és balzsamecetet, kicsit megsózom, és a zöldfűszerekkel és zúzott fokhagymával ízesítem. Beleforgatom a megtisztított gombát, és szobahőmérsékleten minimum egy órát állni hagyom. A pác nem kell ellepje a gombát, úgyhogy időnként megkeverem. A polentát kisebb darabokra vágom. Egy kis edényben beforralok pár evőkanálnyi balzsamecetet. Egy serpenyőben kevés olajat hevítek, és közepesnél kicsit melegebb fokozaton a polenta szeletek mindkét oldalát ropogósra sütöm - ehhez oldalanként több perc szükséges. Amikor majdnem kész, mellédobom a gombát, hogy kb. ugyanakkor legyen készen. Papírtörlőre szedem, majd összeállítom a salátát. A tányérokra (vagy egy nagy tányérra) rukkolát rakok, elosztom rajta a gombát és a polentát, megszórom parmezán forgácsokkal és rácsurgatom a beforralt balzsamecetet.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mogyoróvajas keksz Nagyszerű omlós keksz ropogós mogyoróval és rizsszemekkel. Ha nincsen darabos, csak sima mogyoróvajunk, érdemes hozzákeverni pár (kb. 3) evőkanálnyi összevágott, sózatlan, pirított földimogyorót. Kekszet sütni egyszerű, és… Tovább
  • Mogyorós rétes Sokkal kevésbé ismert rétes, mint a túrós vagy a meggyes, amik az alapnak számítanak, pedig még azoknál is gyorsabban elkészül, és nagyon finom. Mogyoró helyett dióval is lehet készíteni, akkor a töltelék végképp a zserbór… Tovább
  • Kakaós sült körte Vettünk egy üveg csokoládé likőrt, ami nem fogy túl gyorsan – látszik, hogy nem iszom alkoholt, csak ételekbe használok, és a fagyasztó is tele van tojásfehérjékkel, kombináltam a kettőt némi körtével, és kész is a hétvégi… Tovább
  • Diós céklasaláta Az ősz kezdetének egyik jele a piacokat elárasztó cékla. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, nem a bolti savanyúság az egyetlen (és végképp a legjobb) felhasználási módja. Nagyobb adagot is lehet a salátából készíteni, mert… Tovább
  • Pizzás csiga Egyik kedvenc sós péksüteményem a pizzás csiga, mivel a leveles tészta gyártásba már belejöttem, egy paradicsomszósz pedig nem kihívás, úgyhogy nekiálltam a saját verziómnak. Nagyon jó lett, és melyik pékségben készül a pi… Tovább

0 megjegyzés: