2014. február 15., szombat

Fehérbab és gomba ragu – “Végigfőzni a Meatless-t”

Jól haladok ezzel a végigfőzős-projekttel. Heti 3-4 receptet tűztem ki, és eddig sikerült is tartani.
Persze jó lenne, ha már paradicsom-cukkini-spárga szezon lenne, akkor új “távlatok” nyílnának meg előttem. Nem mintha már a végére értem volna a téliesebb recepteknek, de akkor is… Ez igazi téli recept, sűrű “ragu” (stew) – paradicsomkonzerv, bab(konzerv) és gomba. Csiperke, az egész évben van, nem igazán köthető szezonhoz.

Hozzávalók:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 hagyma, apróra vágva 
  • 1 szál zárzeller, vékonyan felszeletelve 
  • 1 sárgarépa, felkockázva 
  • 25 dkg csiperkegomba, a kisebbek félbe, a nagyobbak négybe vágva 
  • 1 dl száraz fehérbor
  • 1 doboz (40 dkg) egész hámozott paradicsomkonzerv, összeturmixolva 
  • 1 rozmaringág
  • 2 csésze főtt fehér bab (lehet konzerv is, a lényeg, hogy átmosva és lecsöpögtetve)
  • fél csésze víz
  • só, bors

Az olajat felhevítem, és időnként megkeverve kb. 8 perc alatt puhára párolom a hagymát, a zellert és a répát.
Hozzáadom a gombát, és magasabb hőmérsékleten addig sütöm, amíg megpuhul. Beleöntöm a bort, átkeverem, majd hozzáadom a babot, a paradicsomot, a rozmaringot, és a vizet. Felforralom, és kb. 15 percig főzöm, amíg kicsit besűrűsödik. Kiszedem a rozmaring-ágat, sózom, borsozom. Forrón, egy kis olívaolajjal meglocsolva tálalom.

3 adag lesz belőle.

0 megjegyzés: