2009. január 23., péntek

Szecsuáni csirke


Nem tudom, hogy ennek a receptnek mennyi köze van az eredetihez, aki tudja milyen a 'kínai nagykönyv' szerint, ne habozzon, ossza meg velem.
Hozzávalók
  • 1 nagy csirkemell
  • 15 dkg földimogyoró (pucolás előtti tömeg)
  • 3 evőkanál olaj
  • 3 evőkanál szójaszósz
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 (2) teáskanál paprikakrém (nekem édes, aki nem olyan puhány, mint én, annak csípős)

A csirkehúst kis kockákra/csíkokra vágom. Összekeverem az olajat, a szójaszószt, a zúzott fokhagymát és a paprikakrémet. Beleteszem a csirkehúst min. 20-30 percre. Közben néhányszor átkeverem, hogy mindenhova jussona  pácból. A mogyorót megtisztítom, leszedem a barna vékony zizgős héját is. Egy nagy serpenyőt (wokot) felmelegítek. Beleöntöm a csirkét és folytonos keverés közben nagy lángon átpirítom. hozzáadom a mogyorót, azzal is pár percig pirítom. A keményítőt elkeverem egy fél deci vízzel, a húsra öntöm, és 3-4 perc alatt készre főzöm. Megkóstolom, ha szükséges megsózom (általában nem kell megsózni, mert a paprikakrém és a szójaszósz is nagyon sós). Főtt rizzsel tálalom.

4 fős adag. Forrás: ezer éves nőklapjás recept.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Lencsefőzelék A lencse az egyik legrégebbi kultúrnövény, már az ősember is termesztette, élettanilag kedvezőbb, mint a bab vagy a borsó, mert sok, könnyen emészthető fehérjét tartalmaz. Magyarországon nem jellemző a termelése, ritkán ke… Tovább
  • Marhahúsos pite Tipikus angol étel, a leghíresebb változata a shepherd’s pie, azaz a pásztor pite, bárányhúshoz nálunk nehezebb hozzájutni, mint Nagy-Britanniában, ezért azt a változatot nem hiszem, hogy a közeljövőben kipróbálom, de magu… Tovább
  • Csirkés taco Fűszeres, de nem csípős csirkehús és grillezett paprika tacoba halmozva, és guacamoléval megpakolva. Elég gyorsan elkészül, különösen, ha van segítségünk, aki a guacamolét készíti, amíg a paprikát és a húst grillezzük. A h… Tovább
  • Pizzás csiga Egyik kedvenc sós péksüteményem a pizzás csiga, mivel a leveles tészta gyártásba már belejöttem, egy paradicsomszósz pedig nem kihívás, úgyhogy nekiálltam a saját verziómnak. Nagyon jó lett, és melyik pékségben készül a pi… Tovább
  • Póréhagymás-csirkés burgonyaleves Ismét egy levesnek álcázott főzelék, vagy egytálétel, ki minek szereti hívni. Rengeteg hús is van benne, csirkemellfilé, sonka (vagy tarja), és ropogós szalonnaszeletek, nekünk ez után már csak sütemény csúszott le. Hideg … Tovább

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ezt is megcsináltam, szuper lett! A sülési folyamat közepén fura íze volt és a mogyoró is megpuhult, de a végén még rápirítottam egy icipicit és csodálatosan összeállt a mű :) Köszi a receptet!

Lilla írta...

:-)
igen a mogyoró nem marad kemény, de én szerintem jó így "főve" is.

Mókus írta...

"kínai nagykönyv szerint" pirított chili, mogyoró és gyömbér az alap és van benne egy jó adag szecsuáni bors is:) a szecsuáni bors illóolajai pedig érzéstelenítő hatásúak tehát chili akármennyi lehet benne---állítólag... :)

Lilla írta...

hát ha gyömbér, akkor már rögtön nem nekem való. elképesztően úúúúúúúútálom