2009. november 18., szerda

Diós céklasaláta

cekla1

Az ősz kezdetének egyik jele a piacokat elárasztó cékla. Nagyon sokféleképpen elkészíthető, nem a bolti savanyúság az egyetlen (és végképp a legjobb) felhasználási módja. Nagyobb adagot is lehet a salátából készíteni, mert hűtőben legalább 3 napig eláll.

Hozzávalók:

  • 50 dkg cékla
  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 1 kávéskanál köménymag
  • só, bors
  • 5 evőkanál almaecet
  • 5-6 evőkanál olívaolaj
  • 1 kávéskanál cukor
  • 2 közepes alma
  • 8 dkg dió

A céklákat alaposan megsikálom, és a köménymaggal és kevés sóval ízesített vízben puhára főzöm. Ha langyosra hűltek, megpucolom őket, és miután kihűltek, apró kockákra vágom. Közben az ecetben elkeverem a cukrot és kevés sót, apránként, folytonos keverés mellett hozzáadom az olajat. A hagymát félkarikákra vágom, és az öntethez adom. Az almát meghámozom, kis kockákra vágom, és a céklával együtt az öntethez keverem azt is. A dióból pár szemete félreteszek a díszítéshez, a többit pedig durvára vágva a salátához adom. Alaposan összekeverem, és lefedve pár órára a hűtőbe teszem. A tetejére szórom a félretett diót, és pirítóssal tálalom.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Almás zellerkrémleves Hurrá, visszatértem! Elromlott a routerünk. Kb. 3-4 év után, de volt rá 11 év (!) garancia. Amit szerencsére nem az eladónál kellett érvényesíteni, aki elírta a garancialevelet és 11 hónapot írt be oda, ahova 11 évet kellett… Tovább
  • Szendvics + saláta Most már én is elkezdek készülni a karácsonyra (utolsó zh is lement, juhu), de amíg feltöltöm a hűtőt és a kamrát, közzéteszem azt a pár receptet, ami az elmúlt 1-2 hét terméséből kimaradt. A múltkori hagymaleveshez hasonlóa… Tovább
  • Almás császármorzsa Anyám biztosan felhúzza a szemöldökét, amikor ezt olvassa, hogy én és hőkezelt alma… Nos igen, de kb. csak így és csak ebben. Mert úúúútálom a puha szottyadt, barna párolt almát. Valami rémesen gusztustalannak találom az áll… Tovább
  • Alma-eper smoothie A múltkor kb. egy hétig szinte minden nap ezt reggeliztük. Na jó én ezt reggeliztem, Levi pedig valami “komolyabbat” és mellé elszürcsölt ebből egy adagot.Az amúgy nem annyira szuper eperből is jó lesz (és most még könnyű ne… Tovább
  • Almás paszternákleves Igazi téli zöldségleves: alma, paszternák, póré és krumpli. Jól hangzik, igaz? Hozzávalók: 50 dkg paszternák, meghámozva, kis kockákra vágva 1 póréhagyma, felszeletelve 2 alma, meghámozva, kimagozva és kis kockákra vágva 1-… Tovább

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Hu, de szép!
És milyen iszonyatosan finom a cékla.