2010. november 10., szerda

Rakott sütőtök


Az aktuális Ínyenc-ből van a recept, csak a paradicsom mennyiségén változtattam, szerintem túl sokat írt eredetileg és hokkaido tök helyett sonkatököt tettem bele. Nagyon finom, szerintem maradék bolognai raguból is lehet készíteni, a sütés-és a főzés miatt elég sokáig tart elkészíteni, de nem kell végig mellette állni, úgyhogy én azért “gyors”-nak titulálom. Mi tört burgonya helyett kis burgonyakrokettből ettünk mellé párat, mert igen erősen egyezik a véleményünk abban (is) hogy a főtt burgonya és a tört burgonya csak bizonyos szerencsétlen egészségügyi esetekben fogyasztható. Amúgy nem kell mellé túl sok köret, szerintem ha van előtte leves, akár el is hagyható – és akkor tényleg diétás tud maradni, mert se kalória se szénhidrát nincs benne sok.
Hozzávalók:
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 hagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • só, bors, cukor
  • 2-3 dl passzírozott paradicsom
  • 1 evőkanál sűrített paradicsom
  • egy pohár vörösbor
  • kakukkfű, szerecsendió
  • kb. fél sütőtök
  • 2 maréknyi reszelt sajt
A hagymát apróra vágom, és pár percig sütöm az olajon, majd hozzáadom a húst, és miután mindenhol kifehéredett, aláöntöm a  bort és a paradicsomot. Kevés cukorral, sóval, borssal, szerecsendióval és kakukkfűvel ízesítem, és kb. 30 percig főzöm, ha szükséges, lehet még önteni hozzá passzírozott paradicsomot, akkor jó, ha a főzési idő végén sűrű a szósz. A sütőtököt meghámozom, és kb. 3 mm vastag szeletekre vágom. A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy tűzálló tálba rétegzem a sütőtököt és paradicsomos ragut (nekem sütőtök volt a teteje). 20 percig sütöm, majd megszórom reszelt sajttal, és még 15-20 percre visszatolom a sütőbe. Forrón, tört burgonyával tálalom.
4 fős adag. kb. 490 kcal és 12 g szénhidrát adagonként. (burgonya nélkül)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Marhahúsos pite Tipikus angol étel, a leghíresebb változata a shepherd’s pie, azaz a pásztor pite, bárányhúshoz nálunk nehezebb hozzájutni, mint Nagy-Britanniában, ezért azt a változatot nem hiszem, hogy a közeljövőben kipróbálom, de magu… Tovább
  • Mézes-mustáros sertésoldalas Ismét megkívántam az oldalast, a tavaly téli három részes sorozat után (itt, itt és itt). Most Gordon Ramsayhez nyúltam ihletért, kíváncsi voltam, a mester hogyan készíti. Velem ellentétben nem sütőben, hanem grillen, errő… Tovább
  • Sütőtökös-ricottás lasagne Eredetileg vegetáriánus lasagnét akartam sütni, csak sütőtökkel és ricottával, végül került bele egy kis húsos szalonna, mert volt egy kis maradék a hűtőben, ami más ételbe nem illett volna. Nagyon jó lett, biztosa fogom m… Tovább
  • Sült csirke Az eredeti angol recept „bolond-álló”-nak titulálta ezt az elkészítési módot, nos ez igaz is nagyjából. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és nagyon finom lesz a végeredmény. A hús omlik le a csontról, nincs kiszáradva, és a … Tovább
  • Forralt bor Nem kell megvárni a forralt borozással a karácsonyi vásárokat, pillanatok alatt otthon is elkészíthető, így legalább tudjuk milyen borból készült, és a fűszerezés is kedvünkre alakíthatjuk. Nálunk ez a fűszerezés vált be, … Tovább

1 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Ez a recept kell nekem! Eszméletlenül jól néz ki! :-D