2011. február 12., szombat

Borsófőzelék III.

‘Jéhú’, visszatértem egy új táppal és némi memóriával gazdagabban a számítógépemben. Némi bizonyíték, hogy nem csak hamburgert (és citromos sütit) eszünk. Bár most hűl az újabb adag továbbfejlesztett citromos kocka (amit előbb-utóbb felrakok a blogra is, mert az új változat még sokkal szuperebb).

Már szerepelt két borsófőzelék (ez meg ez), de most kipróbáltam egy harmadik, szintén lisztmentes variációt is. Eggyel több edény kell hozzá, de a hagymás szósz/lé/izé miatt eddig ez a legaromásabb eddig.

Hozzávalók:

  • 45 dkg borsó (mirelit, kis zacskó)
  • 2 kisebb hagyma (kb. 10 dkg)
  • 1 teáskanál olaj
  • só, bors, szerecsendió
  • 1-1,5 dl tej
  • esetleg petrezselyem

A hagymát apróra vágom, pár percig sütöm az olajon (ne barnuljon meg!), majd kevés (2-3 evőkanálnyi) vizet öntök rá, lefedem, és hagyom kicsit puhulni. Közben a borsót megpárolom (a mirelit zöldségeken általában van némi zsiradék, szerintem nem kell alá olaj/vaj), sózom, borsozom. Ha a hagyma megpuhult, leveszem a tűzhelyről, hozzáöntöm a tejet, hozzáadok 2-3 evőkanál puha borsót, és összeturmixolom. A hagymás-tejet a borsóhoz adom, szerecsendióval fűszerezem, és összeforralom (ha a borsó engedett levet a párolás közben, azt célszerű leönteni alóla a tejes szósz hozzáadása előtt, hogy ne legyen túl híg). Aki több/sűrűbb levet szeretne, adhat több borsót a hagymához. Lehet rá petrezselymet szórni.

2 fős adag.

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

A borsó párolása akkor fejeződik be, amikor megpuhult?

Lilla írta...

igen,mivel utána már nem kell főzni, kb. annyira lesz puha mint a párolás végén.

Névtelen írta...

De amikor a hagymás tejjel összeforralod, akkor fő még tovább, nem?
Bocs, kezdő vagyok :)

Lilla írta...

minimálisat fő tovább, az kb csak "összemelegítés", de ha mirelit borsót használsz, az úgyis előfőzött (blansírozott), gyakorlatilag főzés nélkül, felengedés után lehet enni, szóval nem igazán lehet elcseszni